Inkább felvágják az ereiket a rabok, csak hogy elkerüljék a rabkórházat, ahol Navalnijt kezelik

Külpol

Szövetségesei tömegtüntetéssel mentenék meg Navalnij életét. Joe Biden és az EU növeli a Kremlre gyakorolt diplomáciai nyomást, miközben a Putyin-rezsim már Navalnij teljes hálózatának kiiktatására készül.

Nemrég még csak ellentmondásos hírek kezdtek szivárogni a 2-es számú pokrovi börtönbe szállított Navalnij fizikai állapotáról, és arról, hogy a javítótelepen valójában kínozzák az ellenzéki vezetőt, mostanra viszont nemzetközi diplomáciai és nagyhatalmak közötti konfliktus lett az ügyvédje szerint haldokló Navalnij állapotából.

Az orosz hatóságok hétfőn bejelentették Navalnij átszállítását egy másik Vlagyimir megyei fegyház kórházába, amit nehéz másképpen értelmezni, mint a Putyin-ellenes politikai vezető állapotromlásának hatósági beismeréseként, miközben hivatalosan Navalnij állapotát „kielégítőnek“ nevezték, szemben Navalnij ügyvédeivel, családtagjaival és orvosaival. Ők a börtön által Navalnij feleségének kiadott egészségügyi adatok alapján azt állították, hogy veseműködési- és keringési zavarok következtében Navalnij bármikor meghalhat.

Kényszerzubbony és vitaminkúra

A már akkor gerincproblémákkal, hátfájdalommal és egyik lábának bénulásával küzdő Navalnij pokrovi rabosítása után bő két héttel, március 31-en kezdett éhségsztrájkba, éppen azért, hogy kikényszerítse a börtönön kívüli, saját orvosai által elvégzett gyógykezelést. A hatóságok azonban erre nem adtak engedélyt.

Április közepén, két hét éhségsztrájk után Navalnij megüzente a nyilvánosságnak: kényszerzubbonyban történő erőszakos etetéssel fenyegetik a börtönben, amennyiben továbbra sem hajlandó enni.

Navalnij börtönben

 
 
Kutyás őr áll az oroszországi Vlagyimir megye pokrovi 2. számú börtöntelepének bejárata előtt 2021. április 6-án. Ebben a börtönben tölti büntetését Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus. A Doktorok Szövetsége szakszervezet felhívta Navalnij támogatóit, hogy menjenek a börtön bejárata elé, és ott követeljék Navalnij orvosi kezelését. Navalnij korábban hátfájásra és lábzsibbadásra panaszkodott, valamint kifogásolta, hogy a börtönhatóság a többszöri kérése ellenére nem biztosított számára kielégítő orvosi ellátást és gyógyszereke.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Navalnij felesége legutóbbi látogatása után azt mondta: Navalnij 16 kilogrammot fogyott, és annyira kimerült, hogy beszéd közben néha hosszú másodpercekre lehajtotta a fejét az előtte lévő asztalra, hogy összeszedje magát. Sietett jelezni azt is: mentális állapota stabil és humora is a régi.

Az ellenzéki vezető átszállítása mellett a hatóságok azt is közölték, hogy az orvosok „vitaminkúrát“ írtak fel neki, amibe Navalnij beleegyezett.

Ez utóbbi információt viszont Navalnij ügyvédei egyelőre nem erősítették meg, ahogy az sem tudható, mit jelenthet pontosan a vitaminkúra. Attól tartanak, a hatóságok hazudnak Navalnij állapotáról, és az sokkal súlyosabb lehet, ugyanis úgy tudni, a pokrovi börtönből a 3-as számú rabkórházba tbc-fertőzés miatt szoktak kerülni a rabok.

Tiltakozásként felvágják az ereiket

Érdekes egybeesés, hogy az iStories Putyin-kritikus orosz oknyomozó portál éppen a Vlagyimir megyei 3-as javítótelepen történt kínzásokról és gyilkosságokról közölt információkat.

A portál szerint a rabok annyira félnek az odaszállításuktól, hogy tiltakozásként inkább felvágják az ereiket a csuklójukon.

Az orosz állapotokra jellemző, hogy április 13-an az orosz biztonsági szolgálatok nyomozói és ügynökei valósággal megszállták az iStories irodáját. Ezzel egyidőben Roman Anin főszerkesztő otthonát 7 órán át kutatták át, hogy utána Anint magát is kihallgassák. Anint egyelőre tanúként hallgatták ki, hivatalosan egy 2016-ban megjelent oknyomozó munkája után kirobbant ügy folyományaként, akkor az újságíró a vezető orosz olajvállalat, a Rosznyefty Putyin-közeli vezetője, Igor Szecsin feleségének luxusjachtjáról írt cikket. Anin attól tart, vádat fognak emelni ellene, hogy elhallgattassák.

Navalnij szövetségesei tömegtüntetéseket hirdettek orosz városokban szerda estére, Putyin beszédével egyidőben, most már csak így menthető meg az életveszélyben lévő Navalnij, állítják. Korábban Navalnijék az újabb tömegtüntetéseket félmillió regisztrált támogatóhoz kötötték, ezt most mintegy 450 ezer aláírásnál felülvizsgálták. Januárban a Kreml brutálisan lépett fel a Navalnij-barát ellenzéki tüntetőkkel, és több ezer embert tartóztattak le.

Navalnij támogatóinak tüntetése Oroszországban

 
 
Rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető támogatóinak tüntetésén Moszkvában 2021. január 31-én. Oroszország számos pontján szerveztek a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások ellenére Navalnijt támogató tüntetéseket, több mint 200 embert letartóztattak. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását 
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Mindeközben a rezsim növeli nyomását a Navalnij által összefogott Putyin-kritikus erőkre. Az orosz független portál, a Meduza összefoglalója szerint április első felében több orosz városban ellenzéki aktivisták tűntek el napokra, Navalnij-szövetségekeseket tartóztattak le, például nem engedéleyzett tüntetés szervezésének vádjával, Szentpéterváron és Voronyezsben a hatóságok átkutattak Navanijhoz köthető irodákat.

A Navalnij-csapat dagesztáni irodanyitása is meghiúsult egyelőre, már másodszorra: januárban az irodanyitás bejelentése után pár órával Mahacskala egyik külső kerületében megverték a helyi Navalnij-csapat vezetőjét. Ezúttal ketten tűntek el — később kiderült, egyiküket 3, másikukat 10 napig tartották fogva az orosz hatóságok. 

Április közepén derült ki az is, hogy Navalnij arhangelszki irodájának vezetőjére, Andrej Borovikovra az ügyészek 3 év letöltendő börtönbüntetést kérnek pornográfia terjesztésének vádjával, ugyanis 2014-ben Boronikov a Rammstein Pussy című számát posztolta az orosz Facebookként ismert VK-ra.

Navalnij egyik legfőbb szövetségese, Vlagyimir Milov ellenzéki politikus hétfőn repülővel hagyta el Oroszországot, hogy elkerülje várható letartóztatását.

Terrorszervezetként iktatnák ki

Április 19-én a moszkvai ügyészség indítványozta, hogy Navalnij teljes poltikai és antikorrupciós hálózatát hivatalosan illegális szélsőséges szervezetnek nyilvánítsák (korábban már idegen ügynököknek bélyegezték őket). Ha ez megtörténik, a Navalnij-hálózat vezetőit terrorizmus vádjával akár 10 évre is bebörtönözhetik, az alkalmazottakat vagy segítőket 6 évre is elzárhatják, de akár az adományozók ellen is vádat emelhetnek azzal, hogy illegális szélsőséges csoport finanszírozója. A hatóságok befagyaszthatják a megvádoltak és családtagjaik bankszámláit, betilthatják a szervezet nevét, szimbólumát.

Mindeközben nyugati politikai vezetők, diplomaták és értelmiségiek (köztük Nádas Péter) álltak ki Navalnij mellett.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója ennél keményebb hangot ütött meg, amikor azt mondta: a Biden-adminisztráció álláspontja szerint Navalnij állapotáért az orosz hatóságok felelnek, és esetleges halálának következményei lesznek. Biden maga is azt nyilatkozta: elfogadhatatlan Navalnij helyzete. 

Ehhez csatlakozott április 19-én Josep Borrell, az EU kül - és biztonságpolitikáért felelős főképviselője. A Guardian emlékeztet: Borrell az EU külügyminisztereinek tanácskozása előtt nyilatkozott. Ezen a tárgyaláson várhatóan szóba kerül Navalnij helyzete mellett az ukrán határnál végbemenő orosz katonai aktivitás, valamint az a cseh jelentés, amely szerint az orosz katonai hírszerzés érintett egy 2014-es csehországi lőszerraktárban bekövetkezett halálos robbanás előidézében, és ami alapján Csehország másfél tucat orosz diplomatát utasított ki az országból kémkedés miatt. 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista

 
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
 

Navalnij a közeljövőben várhatóan újabb bírósági eljárás elé nézhet Oroszországban: december végén az orosz hatóságok 356 millió rubel elsikkasztásával vádolták meg.

Figyelmébe ajánljuk