Újabb, Afganisztánban rekedt magyarokról számolt be a külügyminisztérium

Külpol

A 26 fős biztonsági csapat tagjai mellett mások is jelentkeztek. A külügy már tárgyalt az első csoport kimenekítéséről.

További magyar állampolgárok kérték kimenekítésüket Afganisztánból, a már korábban ismert biztonsági szakértőkből álló csapat mellett – tudta meg külügyi tárcától a Narancs.hu. Ez éles fordulat ahhoz képest, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban még azt mondta, nincsenek magyarok az ázsiai országban.

Az ellentmondásos kommunikációt a tárca a krízishelyzettel indokolta: „ahogy minden válsághelyzetben lenni szokott, a külföldön rekedt magyar állampolgárok jelentkezése folyamatos, az adatok napról napra változnak. (…) a 26 fős magyar csapat kihozataláról már megállapodtunk egy katonai szövetségesünkkel és folyamatosan nyomon követtük a folyamatot” – üzenték.

Ezzel arra a biztonsági teamre utaltak, akiknek kabuli jelenlétéről szintén nem a magyar kormány, hanem a hvg.hu tudósított először. A harcedzett csapat a lap információi szerint a kabuli holland nagykövetség védelméről gondoskodott – a külügy által emlegetett „katonai szövetséges” pedig a szintén NATO-tag holland kormány lehet.

Szijjártó tárcája a „frissen felfedezett” afganisztáni magyarokkal is kapcsolatot tart, de pontos számukat és kimenekítésük tervét biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra.

A külügyminisztérium ugyanakkor nem válaszolt lapunk kérdésére, hogy hány, a magyar katonai és diplomáciai missziókat segítő afgánt menekítenének ki az tálibok által elfoglalt ázsiai országból. Konkrét adatok helyett Magyar Levente külügyi államtitkár nyilatkozatát idézték, mely szerint „Magyarország nem fogad be korlátlanul afgán migránsokat”, de (…) „komolyan vizsgálják, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak.”

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk