Magyarország gáncsolta el Kína közös uniós bírálatát

  • narancs.hu
  • 2021. április 16.

Külpol

Van már így is elég baja az EU-nak Pekinggel - fejtegették magyar diplomaták.

Közös nyilatkozatban kritizálta volna Kínát az Európai Unió, a Hongkong önállóságát nagyban korlátozó nemzetbiztonsági törvény miatt, ám Magyarország megtörte az összhangot – értesült pénteken diplomáciai forrásokból a Reuters.

Az EU Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatásával szólalt volna fel a hongkongi polgárok emberi jogainak védelmében. A terv szerint a nyilatkozatot hétfőn, az uniós külügyminiszterek jelenlétében fogadták volna el, ám magyar diplomaták jelezték: az Orbán-kormány vétózni fog, így nem lesz meg az egyhangú állásfoglaláshoz szükséges 27 aláírás sem.

 

A hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó

magyar diplomaták azzal magyarázták a döntést, hogy az EU már így is túl sok ügyben folytat vitát Kínával.

Nyilatkozatuk összecseng Szijjártó Péter március végi állásfoglalásával: külügyminiszter akkor azt mondta: „értelmetlen és káros” kínai vezetőket szankciókkal sújtani az ujgur kisebbség szisztematikus felszámolása és átnevelő táborokba zárása miatt – inkább életeket kellene menteni a járvány alatt. Szijjártó azt is hozzátette, a szigorú fellépés csak tovább mérgezi az Unió és Kína kapcsolatát.

A magyar kormánynak egyértelműen nem érdeke kiélezni ezt a viszonyrendszert: kínai hitelből, ám a nekik kedves cégek építhetik a 750 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal hazai szakaszát, azt pedig január végén derült ki, hogy Budapesten,több mint 800 millió forintért épül majd campus a kínai Fudan Egyetemnek.

A Reuters értesülésével kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági-és Külügyminisztérium sajtóosztályát. Kérdéseinkre - tolerálható-e a magyar kormány számára, hogy Hongkongban egy rendszerellenes Facebook-posztért is letartóztatás jár, mennyire vall keresztényi szemléletre szemet hunyni az ujgur népcsoport hatósági sanyargatása felett-  , ezt válaszolták:

Az Európai Unió már éppen elég nyilatkozatot fogadott el Hongkong ügyében, így az EU álláspontja világos mindenki számára. Semmi szükségét nem látjuk egy újabb nyilatkozatnak.

Figyelmébe ajánljuk