Magyarország gáncsolta el Kína közös uniós bírálatát

  • narancs.hu
  • 2021. április 16.

Külpol

Van már így is elég baja az EU-nak Pekinggel - fejtegették magyar diplomaták.

Közös nyilatkozatban kritizálta volna Kínát az Európai Unió, a Hongkong önállóságát nagyban korlátozó nemzetbiztonsági törvény miatt, ám Magyarország megtörte az összhangot – értesült pénteken diplomáciai forrásokból a Reuters.

Az EU Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatásával szólalt volna fel a hongkongi polgárok emberi jogainak védelmében. A terv szerint a nyilatkozatot hétfőn, az uniós külügyminiszterek jelenlétében fogadták volna el, ám magyar diplomaták jelezték: az Orbán-kormány vétózni fog, így nem lesz meg az egyhangú állásfoglaláshoz szükséges 27 aláírás sem.

 

A hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó

magyar diplomaták azzal magyarázták a döntést, hogy az EU már így is túl sok ügyben folytat vitát Kínával.

Nyilatkozatuk összecseng Szijjártó Péter március végi állásfoglalásával: külügyminiszter akkor azt mondta: „értelmetlen és káros” kínai vezetőket szankciókkal sújtani az ujgur kisebbség szisztematikus felszámolása és átnevelő táborokba zárása miatt – inkább életeket kellene menteni a járvány alatt. Szijjártó azt is hozzátette, a szigorú fellépés csak tovább mérgezi az Unió és Kína kapcsolatát.

A magyar kormánynak egyértelműen nem érdeke kiélezni ezt a viszonyrendszert: kínai hitelből, ám a nekik kedves cégek építhetik a 750 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal hazai szakaszát, azt pedig január végén derült ki, hogy Budapesten,több mint 800 millió forintért épül majd campus a kínai Fudan Egyetemnek.

A Reuters értesülésével kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági-és Külügyminisztérium sajtóosztályát. Kérdéseinkre - tolerálható-e a magyar kormány számára, hogy Hongkongban egy rendszerellenes Facebook-posztért is letartóztatás jár, mennyire vall keresztényi szemléletre szemet hunyni az ujgur népcsoport hatósági sanyargatása felett-  , ezt válaszolták:

Az Európai Unió már éppen elég nyilatkozatot fogadott el Hongkong ügyében, így az EU álláspontja világos mindenki számára. Semmi szükségét nem látjuk egy újabb nyilatkozatnak.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.