A román kormány hatósági felügyelet alá helyezte az európai főügyészi poszt várományosát

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. március 29.

Külpol

Laura Codruta Kövesi csak külön engedéllyel hagyhatja el az országot.

Csak az ügyész engedélyével hagyhatja el Romániát az európai főügyészi tisztségre esélyes Laura Codruta Kövesi, aki ellen bűnvádi eljárást indított az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló speciális ügyészség (SIIJ) - erősítette meg pénteken a román legfőbb ügyészség.

Kövesi óvást emelt a legfelsőbb bíróságon az ellene 60 napra elrendelt hatósági felügyelet ellen, amelynek értelmében rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, nem végezheti munkáját a legfőbb ügyészségen, nem beszélhet az ügyben érintett tanúkkal és nem kommunikálhat ügyéről a sajtóval. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly leváltott volt vezetője megalapozatlan lejáratási és megfélemlítési kísérletnek nevezte az ellene indított eljárást, amellyel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke közösségi oldalán aggodalmát fejezte ki Kövesi hatósági felügyelet alá helyezése miatt, ugyanakkor leszögezte, hogy az EP továbbra is támogatja Kövesi jelöltségét, de meg akarják vitatni a kérdést a frakcióvezetők jövő szerdai ülésén.

A témára Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője is kitért pénteki sajtóértekezletén. Rámutatott: Brüsszelben aggodalommal követik a romániai jogállamiság helyzetét, és kulcsfontosságúnak tartják, hogy az európai főügyészi tisztségre pályázó jelöltek mindegyike korrekt elbánásban részesüljön.

A SIIJ februárban hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást Kövesi ellen egy korrupcióváddal bíróság elé állított volt parlamenti képviselő és médiamágnás feljelentése alapján.

Az Európai Parlament  március elején a versenyben maradt három jelölt közül Kövesit választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. A bukaresti kormány viszont hevesen kampányol a román jelölt kinevezése ellen, arra hivatkozva, hogy Kövesi mandátuma idején a több száz román politikust rács mögé küldő DNA visszaéléseket követett el, a román igazságügyi miniszter pedig emiatt kezdeményezte és érte el Kövesi felmentését.

A leendő európai főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel várhatóan áprilisban fogják kinevezni. Arról az Európai Ügyészségről van szó egyébként, amely az uniós forrásokkal elkövetett csalásokat vizsgálja majd a tagállamokban, és amelyhez a magyar kormány nem akar csatlakozni.

Neked ajánljuk