A szerbek ismét Moszkva mellett tüntettek

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 9.

Külpol

Belgrádban  győzelem napja alkalmából vonultak az utcára.

Néhány százan vonultak utcára Belgrádban hétfőn, a győzelem napja alkalmából, hogy demonstrálják Moszkva melletti kiállásukat.

 A szerb főváros központján haladt át a Halhatatlan Ezred táblát, Z betűt, orosz zászlót és életnagyságú Vlagyimir Putyin-kartonbabát is magasba emelő tömeg, amely a második világháborúban elesettek emlékművéhez érve lerótta kegyeletét a háborús hősök előtt.

Az emlékműnél tartott megemlékezésen Oroszország belgrádi nagykövete mellett részt vett Aleksandar Vulin belügyminiszter, Darija Kisic-Tepavcevic szociálisügyi miniszter, Nenad Popovic tárca nélküli miniszter és Ivica Dacic házelnök.

Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz, és annak ellenére, hogy Belgrád elítélte Moszkva ukrajnai invázióját, nem csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Az ukrajnai háború kitörése azonban közvetlenül hatott az április 3-i szerbiai választásokra, mert míg a kormánypártok mérsékelt hangnemet ütöttek meg az Ukrajnában zajló harcokkal összefüggésben, a szélsőjobboldali pártok egyértelműen Oroszország mellett foglaltak állást, és ezzel bekerültek a parlamentbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk