Vörös festékkel öntötték le az orosz nagykövetet Varsóban a szovjet katonák mauzóleumánál

  • narancs.hu
  • 2022. május 9.

Külpol

Miközben megpróbált koszorút elhelyezni a győzelem napja alkalmából. A temetőben heves összecsapások törtek ki Putyin támogatói és az ukrajnai orosz invázió ellen tiltakozók között.

Támogatók és tiltakozók várták hétfőn a varsói szovjet katonák mauzóleumánál az orosz nagykövetet. A Wyborcza arról ír, hogy még egy órával a nagykövet érkezése előtt is az előző nap felfestett  "Kill Putin" és a "Putyin fuck" feliratokat takarították.

Az emlékműnél rengeteg friss virág feküdt. Tüntetők több csoportja sorakozott a mauzóleumnál; egy részüknél ukrán zászlók voltak, többen pedig rózsafüzérrel a kezükben imádkoztak. Egy oroszbarát csoport a Putyin politikáját támogatók által viselt sárga és fekete Szent György-szalagokat tűzte a ruhájára, és a volhíniai mészárlásra, mint az ukránok bűnére emlékezetetve azt hangoztattak, "megöltétek a dédszüleinket".

Az orosz nagykövet megérkezése előtt összecsapás történt a különböző csoportok között. A lap tudósítása szerint több száz tüntető vette körül az Oroszországot támogatókat. Putyint szidalmazó kiáltások hallattszottak, üvegek repültek. Az emlékmű lábánál egy körülbelül 20 fős, Oroszországot támogató lengyel csoport gyűlt össze, akik meg akarták győzni az ellenoldalt, hogy "Putyin a nácik ellen harcol". A rendőrség szétválasztotta a őket.

A tüntetők elfoglalták a Vörös Hadseregnek emléket állító emlékmű előtti területet. Fekete ruhás emberek egy csoportja lefeküdt az emlékmű elé, míg mögöttük egy transzparensen az állt, hogy bűnözők. Az orosz nagykövet érkezésekor vörös festéket dobáltak. Több festékbomba el is találta a nagykövetetet. Ez látszik az alábbi videón is:

Natalia Panchenko, az Euromaidan-Varsó Alapítvány részéről azt hangoztatta a helyszínen:

ez nem a fasizmus áldozatainak emléknapja, hanem a fasizmus újjászületésének napja.

"Azért vagyunk itt, hogy tiszteljük azokat az embereket, akik Ukrajnában Oroszország ellen harcolnak a szabadságért és a demokráciáért, azokért az értékekért, amelyek Varsóban olyan fontosak. Tiszteljük azokat a háborús áldozatokat, akik itt nyugszanak, és az orosz katonák által elkövetett nemi erőszak és gyilkosság áldozatai elleni provokációnak tartjuk a nagykövet úr virágainak elhelyezését"

(Wyborcza)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk