A tajvani parlament törvényt fogadott el a kínai politikai beavatkozás visszaszorítására

  • narancs.hu
  • 2019. december 31.

Külpol

A „beszivárgás elleni törvény” előzményeként azzal vádolták Pekinget, hogy kampánypénzzel és propagandával is támogatja a Nacionalista Pártot.

A tajvani parlament törvényt fogadott el kedden Kínai politikai beavatkozásának visszaszorítására – kevesebb mint két héttel a parlamenti és elnökválasztás előtt.

Az úgynevezett "beszivárgás elleni törvény" előzményeként Tajvanon az elmúlt hónapokban azzal vádolták Pekinget, hogy erőteljesen támogatja a Nacionalista Párt (Kuomintang) jelöltjeit egyebek közt kampánypénzzel és a közösségi médiában folytatott propagandával.

A keddi szavazásban nem vett részt a Kuomintang, amely a legerősebb ellenzéki párt, és szoros kapcsolatokat igyekszik tartani Kínával. Nem úgy, mint Tajvan jelenlegi elnöke, Caj Jing-ven, akit négy éve választottak meg. Caj nem hajlandó elfogadni Peking álláspontját, miszerint Tajvan Kína része. Emiatt igencsak ferde szemmel tekintenek rá Pekingből, a kínai kormány nem sokkal Caj megválasztása után meg is szakította kapcsolatait Tajvan kormányával, és megpróbálta a szigetet diplomáciailag elszigetelni.

A január 11-ére kiírt elnökválasztáson azonban várhatóan Caj diadalmaskodik ismét, ami miatt súlyosbodhat Kína gazdasági, diplomáciai és katonai nyomása Tajvanon.

Kína a törvény megszavazását szinte azonnal nyilatkozatban bírálta. A tajvani ügyek pekingi hivatala azzal vádolta Caj Jing-ven kormányzó Demokratikus Haladás Pártját, hogy választási előnyt akar kovácsolni magának a törvényből és gyűlölködést szít Tajvan és Kína között.

Neked ajánljuk

A világképlet nyomában

  • Kovács Róbert

Az Ásatás legújabb részében megnézzük, hogy vélekedtünk 2000-ben A tér és az idő természetéről