A tálibok elfoglalták Pandzsír teljes területét is, állítja a szóvivőjük

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 6.

Külpol

Meggyilkolták Kabulban Mavlavi Ubajdulla al-Mutavakkilt, az Iszlám Állam afganisztáni ágához köthető hitszónokot.

A tálibok elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány teljes területét – jelentette be hétfőn a radikálisok egyik szóvivője.

 "E győzelemmel országunk végleg megszabadult a háború terheitől, az emberek pedig mostantól békében, bőségben és biztonságban élnek majd" – áll a Zabihulláh Mudzsáhid jegyezte közleményben, jóllehet a szóvivő szavait egyelőre nem erősítették meg a táliboknak utolsóként ellenálló tartományban harcoló erők. Nem szólalt meg Ahmed Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője sem.

Mudzsáhid hozzátette azt is, hogy a lázadók közül sokakat megöltek, aki túlélte elmenekült, a tartományban élők pedig immár "megszabadultak túszejtőiktől". Megígérte továbbá, hogy senkit nem ér majd hátrányos megkülönböztetés: "mind testvérek vagyunk, együtt dolgozunk tovább országunk jólétéért".

Az AP hírügynökség nevük elhallgatását kérő szemtanúk tanúvallomására hivatkozva azt közölte, hogy az éjszaka tálib harcosok ezrei törtek be a tartomány kerületeibe.

Afg?n konfliktus

 
Iszlamista tálib fegyveresek Kandahárban 2021. szeptember 1-jén. Az iszlamista tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott
Fotó: MTI/EPA/STRINGER 

A tálibok a múlt héten már azt állították, hogy elfoglalták a Kabultól 80 kilométerre található, északkeleti tartomány teljes területét, ám ezt akkor az NRF cáfolta, az afgán sajtó pedig arról cikkezett, hogy a vallástudósokból (uléma) álló tanács sürgette a tálibokat, hogy tárgyaljanak az ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány vezetőivel. A hét végén Maszúd azt közölte, kész tárgyalni az augusztus közepén hatalomra került radikálisokkal, ám a tálibok elutasították ezt a javaslatot.

Pandzsírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt egyébként az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkották. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Mindeközben meggyilkolták Kabulban Mavlavi Ubajdulla al-Mutavakkilt, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet afganisztáni ágához köthető hitszónokot – jelentette a Pahvok afgán hírügynökség vasárnap este. A szélsőséges iszlám tanokat hirdető hitszónokot néhány napja ölték meg az afgán fővárosban, holttestére a Kabultól nyugatra fekvő Pagman településen bukkantak rá. Mutavakkil megölését hozzátartozói is megerősítették.

Mutavakkil fontos tisztséget töltött be az IÁ afganisztáni ágaként ismert Iszlám Állam-Horaszán Tartomány nevű szervezetben. Asraf Gáni elnöksége idején zárták börtönbe, de megszökött, miután a tálib lázadók augusztus 15-én átvették a hatalmat az országban, Gáni pedig elmenekült.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid tagadta, hogy a tálibok ölték volna meg a hitszónokot. Leszögezte, hogy a bűncselekménynek semmi köze az Afganisztáni Iszlám Emirátushoz (a tálibok így hívják az országot). "A szakszolgálataink megkezdték a bűntény tetteseinek felderítését" – írta a szóvivő a Twitteren.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk