A török elnök elment kuncsorogni Emmanuel Macronhoz, de hoppon maradt, majd kiakadt az őt kérdező francia újságíróra

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. január 6.

Külpol

Erdoğan elvileg közelebb akart kerülni az EU-hoz. Nem jött össze.

Korábbi nyilatkozatok szerint Recep Tayyip Erdoğan az európai kapcsolatok újraindítását remélte attól, hogy pénteken személyesen látogatta meg Emmanuel Macron francia elnököt a párizsi Élysée-palotában. Hogy nem minden úgy alakult, ahogy a török állam vezetője elképzelte, arra a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elhangzottakból is lehet következtetni. Az MTI tudósítása szerint Macron kijelentette: szerinte nem lehetséges előrehaladás Törökország uniós csatlakozásában a tavaly júliusi államcsínykísérlet utáni durva megtorlás és az emberi jogok helyzetével kapcsolatos aggodalmak miatt. „Az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokat illetően egyértelmű, hogy a legutóbbi fejlemények és döntések nem tesznek lehetővé előrehaladást a folyamatban” – hangsúlyozta a francia elnök, aki csatlakozás híján uniós „partnerséget” javasolt Ankara számára.

„Meg kell vizsgálni (...), nem kell-e átgondolni ezt a kapcsolatot nem az integrációs folyamat keretében, hanem esetleg egyfajta együttműködésben, partnerségben azzal a céllal, hogy (...) megőrizzük Törökország és népe európai beágyazódását, és biztosítsuk, hogy Európára tekintve és Európával közösen építse a jövőjét” – hangsúlyozta a francia államfő. A demokratikus országoknak a terrorizmus elleni harcukban is maradéktalanul tiszteletben kell tartaniuk a jogállamot – szögezte le a Törökországban bebörtönzött diákok, tanárok és újságírók sorsa miatt aggódva. Hozzátette, hogy tárgyalópartnerével megvitattak egy listát, végigmenve a rajta szereplő összes néven.

„Ez jellemzi a jogállamot”

„Nézetkülönbségek vannak közöttünk az egyéni szabadságjogok tekintetében. (...) A párbeszéd a múltban két esetben gyümölcsöző volt, amikor egy Törökországban bebörtönzött újságíróról és egy újságíró szakos egyetemistáról volt szó” – emlékeztetett Macron Mathias Depardon francia fotósra és Loup Bureau újságíróra utalva, akiket tavaly őrizetbe vettek, majd szabadon is engedtek. „Ami a szólásszabadságot illeti, az abszolút, nem lehet megosztani. Ez jellemzi a jogállamot” – mondta Macron.

A látogatás előtt francia újságíró-szakszervezetek és -szervezetek, közöttük a Riporterek Határok Nélkül (RSF) arra kérte Macront, ítélje el a törökországi újságírók bebörtönzését és álljon ki határozottan az emberi jogok mellett. Az RSF sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

Nem túl közel

Nem túl közel

Fotó: MTI

Erdoğan nem akar tovább könyörögni

Recep Tayyip Erdoğan az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban közölte: Törökország belefáradt, hogy egy esetleges uniós tagságra várjon. „Sajnos, az első lépéseket 1963-ban tettük meg, és Törökország már 54 éve az EU előszobájában vár.” „Ez igencsak kimerít bennünket. Lehet, hogy döntésre kényszerít minket” – tette hozzá, de arra nem tért ki, hogy konkrétan mire gondol. „Nem lehet állandóan európai uniós csatlakozásért könyörögni” – mondta a török elnök. Ankara EU-csatlakozása évtizedek óta húzódik.

A török elnök több sértő megjegyzést tett a NATO-szövetségesekre, fajgyűlölettel, terroristák védelmezésével és a nácikhoz hasonló viselkedéssel vádolt meg európai vezetőket.

A terrorizmussal kapcsolatban Erdoğan kijelentette, hogy a terrorizmus „nem magától terem”, „kertészei” a vezércikkírók, véleményvezérek. „Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt” – hangsúlyozta Erdoğan.

„Nem vagy újságíró”

A török államfő idegesen válaszolt egy francia újságíró, a France 2 televízió Különtudósító című magazinműsora munkatársának kérdésére, aki a török titkosszolgálatokhoz tartozó teherautókra kérdezett rá, amelyek 2014 januárjában állítólag fegyvereket szállítottak az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Amikor az ügy Törökországban 2015-ben kipattant, Ankara Fethullah Gülen száműzetésben élő hitszónoknak tulajdonította, aki Erdoğan egykori mentora, majd ellenlábasa volt. Erdoğan a török kormány által FETO-nak nevezett szervezet (Fethullah Híveinek Terrorszervezete) számlájára írja a 2016. júliusi puccskísérletet is.

„Te a FETO szavait ismétled, nem vagy újságíró” – fakadt ki a pénteki sajtótájékoztatón Erdoğan. „Azok, akik ezeket a műveleteket végrehajtották, a FETO megbízottai voltak, most börtönben ülnek.” „Nekem felteszed ezt a kérdést, de miért nem kérdezed meg az Egyesült Államokat, amely 4000 teherautónyi fegyvert küldött Szíriába?” (...) „Újságíró vagy, nem? Ott kellett volna neked is nyomozni!” – tette hozzá, figyelmeztetve: „Nem olyan valakivel álltok szemben, aki azt egykönnyen lenyeli.”

Figyelmébe ajánljuk