A zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról tárgyalt a Roszatom és a NAÜ vezetője

  • narancs.hu
  • 2023. június 23.

Külpol

A zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonságának szavatolásával kapcsolatos kérdéseket vitatta meg Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ) főigazgatója – közölte Telegram-csatornáján az orosz nukleáris állami vállalat pénteken.

A Roszatom szerint a kalinyingrádi találkozón Lihacsov és Grossi azokat a kérdéseket beszélte meg, amelyeket a NAÜ vezetője május 30-án vetett fel az ENSZ Biztonsági Tanácsában.  A tájékoztatás szerint a NAÜ főigazgatója felvázolta, hogyan látja az ügynökség jövőbeni tevékenységét, Lihacsov pedig azt hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak a NAÜ titkárságától annak megakadályozása érdekében, hogy a zaporizzsjai erőművet, valamint a szomszédos területeket és a kritikus támogató infrastrukturális létesítményeket csapások érjék – áll az MTI tudósításában.

A Roszatom-vezér beszámolt Grossinak a zaporizzsjai erőmű működésének biztosítása érdekében hozott intézkedésekről, beleértve azokat is, amelyeket a kahovkai erőmű felrobbantása után az erőmű vízellátásért tettek.

Mint arról lapunk is beszámolt, a NAÜ a robbanás után aggodalmát fejezte ki a tározó vízszintje miatt. Azzal kapcsolatban pedig, hogy mi vagy kik jelentenek valós veszélyt az atomerőmű biztonságára, az orosz és az ukrán fél egymásra mutogat.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a találkozót megelőzően felszólította a NAÜ-t, hogy az erőműben tartózkodó szakértői "világosan mondják meg, hogy ki a felelős azért, ami történik, honnan érkezik a létesítmény elleni valódi fenyegetés".

A diplomata elutasította azt az ukrán részről, mások mellett Volodimir Zelenszkij elnök által is megfogalmazott állítást, miszerint Oroszország terrortámadást készül végrehajtani a zaprozzsjai atomerőmű ellen. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk