A zaporizzsjai atomerőműben marad a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség több szakértője

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 2.

Külpol

Zelenszkij a térség fegyvermentesítését sürgeti.

A zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este elmondott beszédében. Zelenszkij az összes, a létesítményben lévő katona kivonását követelte. Kijev korábban többször azt vetette Moszkva szemére, hogy katonákat állomásoztat az erőműben, melyet március óta ellenőrzése alatt tart.

Zelenszkij egyúttal elmondta, hogy az orosz erők nem engedélyezték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőit kísérő újságíróknak, hogy részt vegyenek a küldöttség zaporizzsjai erőműbe tett látogatásán. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója és Zelenszkij korábban arról egyezett meg, hogy a delegációt a sajtó is elkíséri, "hogy a világ lássa az igazságot" – fogalmazott az elnök.

A küldöttség csütörtökön érkezett az atomerőműbe, a látogatást követően pedig az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom bejelentette, hogy a NAÜ öt képviselője a nukleáris létesítményben marad. Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén.

A küldöttség a tervek szerint pénteken felméri az atomerőműben keletkezett esetleges károkat, valamint beszámol a létesítményt üzemeltető személyzet állapotáról is

– tájékoztatott a főigazgató.

Mindeközben péntekre virradóra ismét támadás érte Ukrajna második legnagyobb városát, az ország északi részén fekvő Harkivot is. Ihor Terehov polgármester azt közölte, az orosz erők a város Holodnohirszk nevű negyedét lőtték. Sebesültekről egyelőre nem tudni, több autó megrongálódott.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma pénteken arról számolt be, hogy kiújultak a harcok Ukrajna déli részén, és ismét támadások érték zaporizzsjai atomerőmű mellett fekvő Enerhodar városát is.

Mindeközben Denisz Smihal miniszterelnök felszólította Németországot, küldjön Kijevnek harckocsikat. Smihal, aki a hét végén Berlinbe látogat, ahol Olaf Scholz német kancellárral is egyeztet, a dpa német hírügynökségnek azt mondta, Kijev Leopárd 2-es típusú harckocsikat szeretne kapni Németországtól, az Egyesült Államoktól pedig Abrams harckocsikat. Németország eddig 10 tarackot, három rakéta-sorozatvetőt és három páncélozott mentőjárműt küldött Ukrajnának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.