Afganisztán: A tálibok már a második legnagyobb várost is elfoglalták

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 13.

Külpol

Megszállták Kandahárt, a főváros, Kabul lehet a következő.

A tálibok egyik szóvivője a Twitteren péntekre virradóra jelentette be, hogy csapataik "teljességgel megszállták Kandahárt". Egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az afgán hadsereg erői visszavonultak a városból.

Csütörtökön nemcsak Kadahár, hanem két tartományi székhely, Gazni és Herát városa is a szélsőségesek kezére került. Ezzel a  radikális iszlamisták jelenleg már a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik. A tálibok a Reuters brit hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, kilencven napon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása.

"Szorul a hurok Kabul körül" - fogalmazott Thomas Ruttig, az afgán fővárosban működő Afghanistan Analysts Network elemzője nem sokkal Gazni elestét követően. Mint mondta, a tálibok előtt két út áll: közvetlenül megtámadják Kabult, vagy várnak, míg összeomlik a kormány. Hozzátette: a hadi helyzetre tekintettel csak reménykedni lehet, hogy sikerül tárgyalásos rendezést találni, elejét véve további áldozatoknak és pusztításnak. A diplomaták köreiben időközben egyre nagyobb a kétely, hogy a tálibok dohai béketárgyalásokon résztvevő politikai csapatának a katonai parancsnokok mellett lenne még beleszólása a helyzet alakulásába.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk