A tálibok egyre közelebb kerülnek az afgán fővároshoz

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 14.

Külpol

A hét végére elfoglalták a Kabultól közvetlenül délre fekvő Logar tartományt.

Az afganisztáni tálib lázadók szombatra elfoglalták a fővárostól közvetlenül délre fekvő Logar tartományt, és több irányból támadást indítottak az ország északi részén található jelentősebb város, Mazari-Saríf ellen, amelyet hadurak tartanak az ellenőrzésük alatt – számol be róla helyi tisztségviselők nyilatkozatai alapján az MTI.

Péntekre a tálibok elfoglalták az ország második legnépesebb városát, Kandahárt, Helmand tartomány székhelyét, Laskargáht és Logar tartomány központját, Puli-Alámot, valamint Uruzgán, Zábul és Gor tartomány székhelyét is. A lázadók ezzel összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták rohamtempójú offenzívájukban, amely májusban, az amerikai erők kivonásával párhuzamosan kezdődött el. Nemrég egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette: a tálibok harminc napon belül körülzárhatják Kabult, és kilencven napon belül el is foglalhatják az afgán fővárost. Az amerikai vezetés ekkor fel is szólította állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

 

A most elfoglalt tartomány fővárosa, Puli-Alám csak 70 kilométerre van Kabultól. Biztonsági források pedig már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a főváros bevételére készülő tálibok Logar tartományban fognak gyülekezni. Szombatra Kabul tartomány egyik körzetét is elfoglalták, így már csak 80 kilométerre vannak a fővárostól – közölte Hoda Ahmadi, logari törvényhozási képviselő.

A hadurak kezén lévő Mazari-Sarifot is támadták már szombaton, ennek peremén heves harcok folynak – közölte Munir Ahmad Farhád, a tartományi kormányzó szóvivője. Asraf Gáni afgán elnök szerdán járt a városban, és megbeszélést tartott két szövetséges hadúrral, Abdul Rasid Dosztummal és Ata Mohammad Núrral, akiknek több ezer harcosa van. Az AP hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a hadurak többször voltak szövetségesei a kormánynak, de előfordult, hogy saját túlélésük érdekében átálltak a tálibokhoz.

A nagyvárosok közül már csak Kabul és Dzsalalábád van a kormányerők kezén.

A helyzet alakulása miatt Washington péntekre virradóra bejelentette: háromezer katonát küld a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy segítsék a diplomaták és az amerikai állampolgárok evakuálását. Ennek a kontingensnek az előőrse már meg is érkezett Kabulba, a többiek vasárnap érkeznek. London hatszáz katonát telepít az afgán főváros repülőterére hasonló céllal.

A tálibok szombaton nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint elfoglalták a fő kandahári rádióállomást, és átnevezték azt a Saría Hangjára (a saría az iszlám törvények összessége). A felvételen egy meg nem nevezett tálib elmondja, hogy a rádió minden alkalmazottja jelen van, és ezentúl híreket, politikai elemzéseket és Korán-felolvasásokat fognak közvetíteni. Az AP szerint ebből arra is lehet következtetni, hogy zenét nem, valamint nem vehető biztosra, hogy a tálibok megtartják az alkalmazottakat.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.