Aktív katolikust jelölt a legfelsőbb bíróságba Trump

  • MTI
  • 2018. július 10.

Külpol

A törvény betű szerinti betartatásán dolgozik majd Donald Trump jelöltje a szövetségi legfelsőbb bíróságon. A kinevezés élethosszig tart.

Brett Kavanaugh bírót jelöli Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának. Kavanaugh rövid bemutatkozó beszédében azt ígérte: a törvény betű szerinti betartásán munkálkodik majd. Továbbá fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Washingtonban családjával együtt egy katolikus közösség aktív tagja.

Az elnök döntését hétfőn este jelentette be a Fehér Házban. Beszédét és a főbírójelölt bemutatását valamennyi amerikai televízió élőben közvetítette. Donald Trump "briliáns jogászként" mutatta be jelöltjét, és hangsúlyozta, hogy kifogástalan szakmai előélettel, illetve páratlan felkészültséggel rendelkezik, valamint "bizonyítottan elkötelezett" a törvény előtti egyenlőség elve mellett.

Az 53 éves konzervatív Brett Kavanaugh 2006 óta a főváros, Washington fellebbviteli bíróságának tagja, és sajtójelentések szerint őt támogatta a Fehér Ház jogi főtanácsadója, Don McGahn is, aki a jelölési folyamatot irányította. A legfelsőbb bíróságba azért kellett új tagot jelölni, mert Anthony Kennedy főbíró pár héttel ezelőtt bejelentette visszavonulását.

Brett Kavanaugh a Yale Egyetemen végzett. Fiatal jogászként annak a Kenneth Starr bírónak volt a munkatársa, aki a kilencvenes években a Bill Clinton akkori elnök elleni vizsgálatot irányította. Később a George W. Bush vezette Fehér Házban volt jogi tanácsadó.

Jelöltségét a szenátusnak kell jóváhagynia. Hosszadalmas vitára számíthat, hiszen a demokrata párti szenátorok már közölték: nem támogatják Trump jelöltjét, részben mert szerintük a jelöléssel meg kellett volna várni az őszi félidős választásokat, részben pedig mert úgy vélik, Kavanaugh megszavazásával a legfelsőbb bíróság konzervatív irányba tolódik el. Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy Kavanaugh a fellebbviteli bírói kinevezésekor már sikeresen szerepelt a nagyon kemény szenátusi meghallgatáson.

A legfelsőbb bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos döntés. A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az amerikai életet meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz.

A jelölés utáni első reakciók republikánus politikusoktól érkeztek. Paul Ryan házelnök "tökéletes választásnak" nevezte Kavanaugh jelölését, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője pedig "pompás választásról" beszélt első nyilatkozatában. Dicsérte és "briliáns jogásznak" minősítette a jelöltet George W. Bush is. John McCain arizonai szenátor, aki eddig Donald Trump valamennyi döntését bírálta, közleményben tudatta, hogy támogatja Brett Kavanaugh jelöltségét. McCain a jelölt "kifogástalan" szakmai előéletét méltatta, és leszögezte, hogy Kavanaugh "igazságos és független" bíróként szerzett szakmai elismertséget.

Neked ajánljuk