António Guterres: A globális felmelegedésből átléptünk a globális forróság korszakába

  • narancs.hu
  • 2023. július 27.

Külpol

Az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap.

A globális felmelegedés ideje véget ért és megérkezett a „globális forróság” korszaka – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár, miután tudósok megerősítették, hogy az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap.

„A klímaváltozás itt van, félelmetes, és ez még csak a kezdet”

– mondta Guterres a The Guardian beszámolója szerint csütörtökön. Az ENSZ főtitkára hozzátette, a globális átlaghőmérséklet emelkedése még mindig visszaszorítható 1,5 Celsius-fokos szintre, de a legrosszabbat csak drámai és azonnali klímafellépéssel lehet elkerülni.

Az ENSZ főtitkára arról is beszélt, hogy az idei nyár Észak-Amerika, Ázsia, Afrika és Európa nagy része számára kegyetlen, ami az egész bolygó számára katasztrófát jelent. Mint megjegyzete, a tudósók számára egyértelmű, hogy ezért az ember a hibás. „Mindez teljes mértékben megfelel van az előrejelzéseknek és a sorozatos figyelmeztetéseknek. Az egyetlen meglepetés a változás gyorsasága” – tette hozzá Guterres.

António Guterres felszólította a világ politikusait, hogy cselekedjenek, mivel szerint már egyszerűen nincs idő arra várni, hogy más tegye meg az első lépést.

„A levegő belélegezhetetlen, a hőség elviselhetetlen, a fosszilis tüzelőanyagokból származó haszon mértéke és az éghajlati tétlenség pedig elfogadhatatlan”

– fogalmazott a főtitkár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk