Anyja magyar állampolgársága miatt nem lehet parlamenti képviselő az ausztrál politikus
JMP_7597Josh_Frydenberg_(32654447397).jpg

Anyja magyar állampolgársága miatt nem lehet parlamenti képviselő az ausztrál politikus

  • narancs.hu
  • 2020. február 18.

Külpol

Ügyvédei vitatják, hogy a hatéves korában Ausztráliába menekült nő magyar állampolgár lenne.

Josh Frydenberg ausztrál politikus, az ország kincstárnoka és a Liberális Párt elnökhelyettese. Az ausztrál parlamentbe azonban nem ülhet be egy bírósági döntés szerint, írja a Guardian.

Frydenberg édesanyja ugyanis Magyarországon született, és így Frydenberg is jogosult a magyar állampolgárságra. Az ausztrál alkotmány szerint azonban kettős állampolgárok nem lehetnek parlamenti képviselők. A bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy Frydenberg tisztában volt anyja származásával, az pedig hogy egy parlamenti képviselő ne szolgáljon idegen hatalmat, alapvető közérdek, érveltek.

A politikus ügyvédei viszont azt állítják, hogy miután Frydenberg anyja, Erica Strauss (Strausz Erika) 1949-ben elmenekült Magyarországról, hontalanná vált, mert megfosztották állampolgárságától. Strauss 1943-ban született Budapesten, családja a kommunisták elől menekült el.

Amikor megérkeztek Ausztráliába, úti okmányaik szerint nem volt állampolgárságuk.

Ráadásul Frydenberg maga sem magyar állampolgár az ügyvédei szerint, így törvényesen vehetné fel elnyert mandátumát.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?