Asztalos Csaba szerint a magyar kormányzati kommunikációnak is köze van a gyergyóditróti "migránspánikhoz"

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Külpol

Mert bár Romániában is bizalmatlanok a menekültekkel szemben, az erdélyi magyar közösség zöme a magyarországi médiából értesül a hírekről.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, a Hargita megyei Gyergyóditrót egyik pékségében két Srí Lanka-i pékmester dolgozik, akik miatt elszabadultak az indulatok az alig 5 ezer fős településen. "Migránsmentes Ditrót akarunk" néven Facebook-csoport alakult, amihez a település fele, közel 2500 fő csatlakozott. A háborgók népszavazást kezdeményeznének, hogy a két péket eltüntessék a településről; ezen felül a fizikai erőszak alkalmazása is előkerült már a csoportban. A pékek két hete dolgoznak Gyergyóditrón, ennyi idő elég volt, hogy elterjedjen az a rémhír, hogy migránsokat telepítenek a településre.

Két Srí Lanka-i pék miatt tört ki migránspánik Hargitán

Népszavazást kezdeményeznének a helyiek, hogy így zavarhassák el a külföldi pékeket. A Hargita megyei Gyergyóditrót egyik pékségében két Srí Lanka-i pékmester dolgozik - nincs ebben semmi különös, korábban is volt már példa külföldi munkaerő alkalmazására a helyi pékségben.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke az esetre reagálva azt mondta, bár egy tavalyi felmérés szerint a romániaiak 68 százaléka bizalmatlan a menekültekkel szemben, 50 százalékuk pedig nem is engedné be őket az országba, azt is meg kell jegyezni, hogy "az erdélyi magyar közösség zöme a magyarországi médiából értesül a hírekről, a magyar kormányzati kommunikációnak pedig állandó eleme a menekültellenesség" - írja a 444 a Transindex cikkére hivatkozva.

Asztalos szerint a történtek rímelnek az Európai Unióban is erősödő menekültellenes hangulatra.

"Ez történik a katolikus többségű Ditróban is, pedig a vendégmunkások legálisan dolgoznak a községben, és egyikük még katolikus vallású is" - fejtette ki és felhívta a figyelmet, hogy az emberek alaptalan félelmeit le kell bontani, a gyűlöletkeltés pedig büntetőjogi felelősségre vonással járhat.

Szombaton lakossági fórumot tartanak Gyergyóditróton a helyiek megnyugtatására.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.