Asztalos Csaba szerint a magyar kormányzati kommunikációnak is köze van a gyergyóditróti "migránspánikhoz"

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Külpol

Mert bár Romániában is bizalmatlanok a menekültekkel szemben, az erdélyi magyar közösség zöme a magyarországi médiából értesül a hírekről.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, a Hargita megyei Gyergyóditrót egyik pékségében két Srí Lanka-i pékmester dolgozik, akik miatt elszabadultak az indulatok az alig 5 ezer fős településen. "Migránsmentes Ditrót akarunk" néven Facebook-csoport alakult, amihez a település fele, közel 2500 fő csatlakozott. A háborgók népszavazást kezdeményeznének, hogy a két péket eltüntessék a településről; ezen felül a fizikai erőszak alkalmazása is előkerült már a csoportban. A pékek két hete dolgoznak Gyergyóditrón, ennyi idő elég volt, hogy elterjedjen az a rémhír, hogy migránsokat telepítenek a településre.

Két Srí Lanka-i pék miatt tört ki migránspánik Hargitán

Népszavazást kezdeményeznének a helyiek, hogy így zavarhassák el a külföldi pékeket. A Hargita megyei Gyergyóditrót egyik pékségében két Srí Lanka-i pékmester dolgozik - nincs ebben semmi különös, korábban is volt már példa külföldi munkaerő alkalmazására a helyi pékségben.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke az esetre reagálva azt mondta, bár egy tavalyi felmérés szerint a romániaiak 68 százaléka bizalmatlan a menekültekkel szemben, 50 százalékuk pedig nem is engedné be őket az országba, azt is meg kell jegyezni, hogy "az erdélyi magyar közösség zöme a magyarországi médiából értesül a hírekről, a magyar kormányzati kommunikációnak pedig állandó eleme a menekültellenesség" - írja a 444 a Transindex cikkére hivatkozva.

Asztalos szerint a történtek rímelnek az Európai Unióban is erősödő menekültellenes hangulatra.

"Ez történik a katolikus többségű Ditróban is, pedig a vendégmunkások legálisan dolgoznak a községben, és egyikük még katolikus vallású is" - fejtette ki és felhívta a figyelmet, hogy az emberek alaptalan félelmeit le kell bontani, a gyűlöletkeltés pedig büntetőjogi felelősségre vonással járhat.

Szombaton lakossági fórumot tartanak Gyergyóditróton a helyiek megnyugtatására.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?