Finn néppárti képviselő: "Sürgősen ki kell zárnunk a Fideszt"

  • narancs.hu
  • 2020. január 29.

Külpol

Petri Sarvamaa szerint a magyar kormánypárt korrupt, nacionalista és populista.

Azzal párhuzamosan, hogy kiderült, Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítását fogja javasolni az EPP jövő heti kongresszusán, véleménycikket közölt a Politico hírportálon Petri Sarvamaa finn néppárti képviselő.

A finn Nemzeti Kolíció politikusa szerint az EPP túl sokáig biztosított védőhálót Orbán Viktornak, aki közben a demokrácia lerombolásán dolgozott Magyarországon, és semmibe vette az európai alapértékeket.

"Ennek véget kell vetni. A Fidesz korrupt, nacionalista, populista párttá vált, amit egy teljhatalmú vezető irányít. Jó lelkiismerettel nem állhatunk tovább mögöttük, sürgősen cselekednünk kell, hogy kirúgjuk őket [a pártcsaládból]" – írja Sarvamaa.

Úgy látja, sokan bíztak abban, hogy Orbán a felfüggesztés hatására változtat politikáján, de ez nem történt meg, így az EPP-nek nincs más választása, mint kizárni a Fideszt. A finn politikus szerint ez a kérdés nem is Magyarországról, Orbánról vagy a Fideszről szól, ha az EPP nem lép, hitelességét veszíti el, hogy másokat kritizáljon az uniós alapértékek megsértése miatt.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.