Puccsközeli helyzetbe sodródott Örményország

  • narancs.hu
  • 2021. február 25.

Külpol

A hadsereg csütörtökön lemondásra szólította fel Nikol Pasinján miniszterelnököt.

Az örmény hadsereg vezetése levélben szólította fel lemondásra Nikol Pasinján miniszterelnököt csütörtökön a Reuters értesülései szerint. A miniszterelnök a felszólítást puccskísérletnek nevezte, és támogatóinak többezres tömege előtt úgy fogalmazott, csak a népnek van joga arra, hogy az ő jövőjéről hozzon döntéseket.

Mint ismert, november elején írt alá megállapodást Nikol Pasinján a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A dokumentum aláírása lényegében örményország kapitulációját jelentette a hat hetes, több ezer áldozattal járó háborúban a két szomszédos ország között. Örményország ezzel elveszítette a fennhatóságot a szakadár Hegyi-Karabah nagyrésze fölött, a területre bevonult az azeri hadsereg, békefenntartóként pedig orosz katonák érkeztek a régióba.

Az aláírás után tüntetők hatoltak be az örmény parlament és kormány épületébe Jerevánban. A főváros Köztársaság terén több ezren gyűltek össze spontán tiltakozó akcióra. A tüntetők Pasinján miniszterelnököt tették felelőssé a háborús vereségért, és azonnali távozását követelték. A miniszterelnök válaszol azt írta a közösségi oldalán, hogy „Nem volt más választás, mint a nyilatkozat aláírása. Sok mindent el szeretnék mondani nektek ezzel a helyzettel kapcsolatban, de egyelőre nem tudok, mert szavaim veszélybe sodorhatják a katonákat, akik jelenleg a hadállásokban vannak.”

November óta feszült a politikai helyzet a hárommilliós volt szovjet tagállamban. Pasinjánt azóta számos alkalommal szólították fel lemondásra, de a csütörtöki volt az első eset, hogy a hadsereg vezetése nyíltan állást foglalt az ország vezetésével szemben.

„A jelenlegi vezetés hatástalan intézkedései, és a súlyos külpolitikai hibák az országot az összeomlás szélére sodorták” – fogalmaztak nyilatkozatukban a hadsereg vezetői.

Pasinján erre reagálva hívta össze híveit Jerevánba, valamint intézkedett a hadsereg vezető tisztjeinek leváltásáról is. Ám ezt az intézkedést egyelőre az állam elnöke még nem írta alá, mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy a hadsereg erővel kíván-e nyomást gyakorolni a politikai vezetésre.

Az Örmény-Azeri háborúról, és Örményország helyzetéről korábban Sz. Bíró Zoltán írt a Magyar Narancsba, illetve interjút is készítettünk a régiót jól ismerő szakértővel a konfliktust lezáró megegyezés aláírás után. Sz. Bíró ebben úgy fogalmazott: „Pasinján pozíciója most jelentősen meggyengült persze, de látok rá némi esélyt, hogy maradni tud a helyén, kivezeti a kormányt a válságból, de jósolni persze nem szeretnék. Szerintem józan és nagy bátorságot igénylő döntést hozott most ennek a megállapodásnak az aláírásával. Ha nem teszi, Örményország helyzete még a mostaninál is rosszabbá válhatott volna. Nem beszélve a teljesen értelmetlen emberveszteségekről.”

 

Figyelmébe ajánljuk