Nem engedélyezték a Pride felvonulását Bukarestben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 8.

Külpol

A szervezet Orbán Viktor-féle cenzúrát emleget.

Egy héttel a rendezvény előtt a bukaresti önkormányzat elutasította az ACCEPT emberjogi szervezet kérelmét a Bucharest Pride felvonálásának megszervezésére – írja a Transindex.ro portál.

A Pride-ot a városban hagyományosan augusztus 14-én a Victoriei sugárúton szervezik, és 15 éve nem volt példa arra, hogy nem hagyták jóvá a szervezők által kért helyszínt és időpontot.

A városháza a döntést azzal indokolta, hogy a szervezők 10 ezer fő részvételével zajló eseményre kértek engedélyt. Ez elvileg  nem felel meg a járványügyi szabályoknak, ezért azt javasolták, hogy a felvonulásnak válasszanak másik helyszínt és időpontot. A cikk azonban hozzáteszi: a hivatal viszont jóváhagyta a Noua Dreaptă szélsőséges nacionalista szervezet felvonulását azzal az indoklással, hogy a kérelmet szerintük korábban benyújtották, és ők nem haladnák meg az 500 fős létszámot.

A Pride szervezői "Orbán Viktor magyar miniszterelnök féle cenzúrának" nevezték a történteket, és pénteken tüntetést tartottak az önkormányzat épülete előtt. Bejelentették, hogy a szombati rendezvényt engedély nélkül is megtartják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk