Az argentin szenátus is jóváhagyta az abortuszt legalizálását

  • narancs.hu
  • 2020. december 30.

Külpol

Amely a terhesség 14. hetéig engedélyezi a művi megszakítást.

Az argentin szenátus is jóváhagyta szerdán a terhességmegszakítást legalizáló törvényt, amelyet a képviselőház már december 11-én fogadott el. Az Alberto Fernández elnök kezdeményezésére benyújtott tervezetet, amely a terhesség 14. hetéig engedélyezi a művi megszakítást, 38:29 arányban fogadták el, több mint 12 órás vita után.

Így Argentína lett az első nagy latin-amerikai ország, ahol legális az abortusz. Törvényes még Uruguayban, Mexikó egyes államaiban, Francia Guayanán és a kommunista vezetésű Kubában.

A törvény több ezer támogatója üdvrivalgással fogadta a szavazás eredményét a parlament épülete előtt, de demonstráltak ellenzők is.

Új abortusztörvény Argentínában

 
Buenos Aires, 2020. december 30. Az új abortusztörvény szenátusi jóváhagyását ünneplik aktivisták az argentin kongresszus Buenos Aires-i épülete előtt előző nap. 
MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni 

 

Az argentin származású Ferenc pápa a szavazás előtt néhány órával azt írta a Twitteren: "Az Isten Fia számkivetettnek született, hogy lássuk: minden számkivetett az Isten gyermeke. Úgy született a világba, ahogy minden gyermek: gyengén és sebezhetőn, hogy mindannyian szeretettel megtanuljuk elfogadni gyengeségünket."

Egy hasonló, az abortuszt törvényesítő, az alsóház által 2018-ban elfogadott törvénytervezetet a szenátus néhány nappal később elutasított. Ez a kilencedik eset, hogy abortuszról szóló tervezet került a parlament elé, de az első, amelyet a végrehajtó hatalom kezdeményezett.

Az 1920-as évek óta hatályos argentin törvények csak akkor engedélyezik az abortuszt, ha az anya élete veszélyben forog, vagy nemi erőszakot követtek el rajta, bár aktivisták szerint sok ilyen esetben sem kap a nő megfelelő ellátást. Az Alberto Fernández elnök által közzétett adatok szerint 1983 óta mintegy háromezer nő halt meg illegális abortusz következtében, évente pedig mintegy 38 ezer nő kerül kórházba ezek következményei miatt. A kormány szerint évente 370 ezer és 520 ezer között mozog az országban végrehajtott titkos terhességmegszakítások száma.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.