Az ENSZ tényfeltárói szerint is nőket erőszakolt a Hamász az október 7-i támadás során

  • narancs.hu
  • 2024. március 5.

Külpol

Szakértők szerint a most még túszként fogvatartott emberek is szexuális erőszaknak lehetnek kitéve.

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint észszerű, okkal feltételezhető, hogy a Hamász terrorszervezet nemi erőszakot és csoportos nemi erőszakot követett el az október 7-ei izraeli terrortámadás során

írja a BBC. A kifejezetten erre a vizsgálatra alakult ENSZ-csoport kilenc szakértője utazott januárban Izraelbe, ahol információkat gyűjtöttek, és azokat próbálták megerősíteni. Látogatásuk során 33 találkozón vettek részt, 5000 fotót és 50 videót elemeztek.

Jelentésük szerint arról is vannak meggyőző információk, hogy szexuális erőszakot, köztük nemi erőszakot, szexuális kínzást, kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot alkalmaztak a túszokkal szemben. Közlésük szerint az erőszakok több helyszínen történtek, köztük: a Nova zenei fesztivál helyszínén és környékén, a 232-es úton és Re'im kibucban.

Az ENSZ szerint a most még túszként fogvatartott emberek jó okkal feltételezhetően továbbra is szexuális erőszaknak vannak kitéve.

Voltak azonban olyan állítások, amelyeket az ENSZ-csoport vagy nem tudott alátámasztani, vagy nem bizonyultak igaznak. Ilyen történet volt az, hogy egy terhes nő méhét felvágták, és kiszedték belőle a magzatot, amit megkéseltek. A csoport következetes, csonkításra utaló mintákat sem vélt felfedezni a beszámolókban.

A nemi erőszakról szóló hírek az október 7-i támadás óta folyamatosak a Hamásszal kapcsolatban, legutóbb Izrael számolt be bizonyítékokkal brutális erőszakról.

A Hamász mindeközben tagadja, hogy fegyveresei nőket erőszakoltak volna meg. Az izraeli külügyminiszter szóvivője a jelentés által arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy nyilvánítsák terrorszervezetnek a Hamászt és hozzanak nemzetközi szankciókat ellenük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk