Az EU azt ígéri, Ukrajna megkapja a pénzt akkor is, ha Orbán ellenzi

  • narancs.hu
  • 2023. december 16.

Külpol

Januárban vagy februárban születhet erről döntés.

Az Európai Unió vezetői hajlandók megbontani a szövetség egységét, hogy pénzt küldhessenek a háborúban álló Ukrajnába – írja a Politico. Az 50 milliárd eurós segély folyósítását Orbán Viktor akadályozta meg, akit a lap szerint szoros kötelékek fűznek Putyinhoz. Az ír miniszterelnök Leo Varadkar arról beszélt, hogy lehetséges, hogy 26 tagállam bilaterális alapon pénzt biztosít Kijevnek. Nem Orbán az egyedüli, aki óvatosabb az ukrán segélyekkel kapcsolatban, az amerikai republikánusok aggodalmát osztva Emmanuel Macron és Giorgia Meloni is azt hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának szánt pénzek előtt az otthoni célok teljesítése élvezzen elsőséget. A holland miniszterelnök, a leköszönő Mark Rutte biztos abban, hogy megtalálják a kompromisszumot, és nem nevezte Putyin győzelmének azt, hogy Orbán kerékkötő volt.

Az EU-s vezetők január végén vagy február elején juthatnak döntésre. A Politico emlékeztetett rá, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök tanácsadója direkt utalt rá, hogy addig nem szavaznak Ukrajna érdekében, míg Magyarország meg nem kapja a helyreállítási pénzeket. Egy EU-s diplomata szerint Orbánnak időre van szüksége, hogy „megeméssze a hátraarcot” (a miniszterelnök nem akadályozta az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntést, hanem kivonult a teremből), és most még több időre, hogy a következő hátraarcra felkészüljön.

Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy a következő hetekben kidolgozzák annak a lehetőségét, az EU hogyan kerülje meg Magyarországot az ukrán támogatás kérdésében, Olaf Scholz pedig optimista azzal kapcsolatban, hogy „modern uniós költségvetést” alkotnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk