Orbán Balázs: Magyarország támogatja az ukrán csomagot, ha feloldják a befagyasztott pénzeket

  • narancs.hu
  • 2023. december 13.

Belpol

A Bloombergnek adott interjúban Orbán Balázs egyértelműen összekötötte a két kérdést. 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek adott interjúban a 444.hu beszámolója szerint arról beszélt, hogy a magyar kormány hajlandó lemondani az Ukrajnának szánt hatalmas összegű, négy év alatt 50 milliárd eurós európai uniós támogatás megvétózásáról, ha megkaphatja az összes még befagyasztott uniós támogatást.

„Magyarország uniós finanszírozása és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés. De ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összekapcsolódik” – mondta Orbán Balázs a Bloombergnek. 

Bár a magyar kormánnyal kapcsolatban többször felmerült már, hogy különböző uniós ügyekben azért blokkolja a közös döntést, hogy a saját érdekében kiharcoljon valamilyen engedményeket, a kormány mindeddig rendre igyekezett azt hangsúlyozni, hogy semmilyen módon nem kapcsolnak össze különálló ügyeket. Ezt tette most meg mégis Orbán Balázs teljesen egyértelműen, a költségvetésre hivatkozva. 

Orbán Balázs összegszerűen 30 milliárd eurónyi befagyasztott magyar forrást említ, bár egy múlt heti döntés alapján ebből 10,4 milliárdot megkaphat hazánk. Mivel a további összegek feloldása a Magyarországot érintő, folyamatban lévő lévő eljárások fényében lényegében lehetetlen követelés, Orbán Balázs nyilatkozata feltehetően azt a célt szolgálta, hogy jelezze a magyar kormány elszántságát mindkét ügyben.

A miniszterelnök politikai tanácsadója a hírügynökségnek arról is beszélt: Magyarország továbbra is ellenzi a teljes négyéves támogatási tervet, és jobban szeretné, ha az EU egyetlen évre kínálna finanszírozást Kijevnek, a költségvetés módosítása nélkül. Hozzátette, Budapest fontolóra venné, hogy egy csomaghoz hozzájáruljon.

Orbán Balázs azt is egyértelműsítette, hogy Magyarország ellenzi az ukrán EU-tagságról szóló tárgyalások megkezdését – a Bloomberg meg is említi, hogy Orbán Viktor kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel még az ukrajnai invázió után is szoros maradt, amivel folyamatosan triggereli NATO-s és EU-s partnereit –, ezt Orbán egy „vörös vonalnak” nevezte az interjúban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk