Az Európai Bizottság nem támogatja az őshonos kisebbségek ügyét

  • narancs.hu
  • 2021. január 15.

Külpol

Hatáskör hiányában.

Hiába volt nagy támogatottsága több országban is a „Minority Safe Pack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” nevű kezdeményezésnek, az Európai Bizottság (EB) arra a döntésre jutott, hogy nem fog új jogszabályokat kezdeményezni annak érdekében, hogy javuljon a nemzeti és a nyelvi kisebbségekhez tartozó polgárok védelme - számolt be róla a hvg.hu.  Az indoklás szerint az EB-nek ebben a kérdésben nincsen hatásköre jogszabályalkotás elindítására.

A kezdeményezést egyébként az Európai Parlament is támogatta, nem beszélve arról, hogy összesen 1 123 422 polgár írta azt alá. Az EB szerint ugyanakkor a jelenlegi jogszabályi környezet alkalmas arra, hogy megvalósítsa a kezdeményezés céljait. Mint írják, „a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához.”

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a kezdeményezést jegyző Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a továbbiakban más eszközökkel próbálnak majd megoldást találni az őshonos kisebbségi nyelvek és kultúrák érvényesülésére és védelmére.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.