Az Európai Parlament szerint Magyarország már nem demokrácia

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 15.

Külpol

Nagy többséggel szavazták meg az újabb jogállamisági jelentést.

Megszavazta az Európai Parlament, hogy Magyarország egy "hibrid választási autokrácia", írja a hvg.hu. Az EP plenáris ülése nagy többséggel szavazta meg a Magyarországról szóló újabb jogállamisági jelentést: az állásfoglalás mellett 433, ellene 123 EP-képviselő szavazott, 28 pedig tartózkodott.

A jelentés előterjesztője Gwendoline Delbos-Corfield, francia zöldpárti EP-képviselő, aki Judith Sargentini visszavonulása után vette át a feladatot.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, ez a mostani jelentés a 2018-as Judith Sargentini-féle szöveg folytatása, amelyben a képviselők megállapították, hogy az elmúlt négy évben a magyar demokrácia állapota még rosszabb lett, és a Magyarországon történtek rendszerszintű fenyegetést jelentenek az Európai Unió alapértékeire.

A jelentés szerint

Összességében a sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a szükséges EU-s lépések elmaradása hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok leépüléséhez Magyarországon, és ahhoz, hogy az egyik tagállam választási autokrácia hibrid rezsimjévé vált.

A jelentésben megjelennek a képviselők aggodalmai Magyarországgal kapcsolatban, melyek között szerepel az alkotmányos és választási rendszer működése; az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége és a bírák jogai; korrupció és összeférhetetlenség; a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust; a tudományos szabadság, vallásszabadság; gyülekezési szabadság; az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve az LMBTQI jogokat; a kisebbségekhez tartozó személyek, köztük a romák és a zsidók jogai, valamint az ellenük irányuló gyűlöletkeltő kijelentésekkel szembeni védelem; a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai; valamint a gazdasági és szociális jogok állapota.

Az EP-képviselők felszólították a Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésükre álló összes eszközt Magyarországgal szemben, különösen a kondicionalitást. Mint azt mi is megírtuk, több mint 15,7 milliárd eurónyi, vagyis csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrás felfüggesztését javasolhatja az Európai Bizottság a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerdán tartotta éves beszédét az Európai Parlament előtt, ahol kiemelte, hogy befagyasztaná a demokráciát károsító tagországok támogatását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk