Az október 7-i terrorakció fő kitervelője volt a célpontja a hán júniszi támadásnak

  • narancs.hu
  • 2024. július 15.

Külpol

A támadásban legalább 91-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek. A Hamász felfüggesztette az egyeztetéseket a tűzszünetről.

Izrael vasárnap bejelentette, hogy a szombati, Hán Júniszra mért légicsapásban meghalt Rafa Salama, a Hamász hán júniszi egységének vezetője – írja a CNN.

Telex beszámolója szerint Salama egy épületben bujkált a Hamász magasrangú vezetőjével, az október 7-i támadássorozat fő kitervelőjével, Mohammed Deiffel. Az izraeli támadás fő célpontja Deif volt, de azt továbbra sem lehet tudni, hogy ő meghalt-e a csapásban.

Amennyiben beigazolódik, hogy a palesztin militáns szervezet katonai szárnyát közel húsz éve irányító Deif is az áldozatok között van,

ő lenne a legmagasabb rangú Hamász-vezető, akit Izraelnek sikerült kiiktatnia háború kezdete óta.

Deif 1995 óta szerepel Izrael legkeresettebb személyek listáján, mivel részt vett számos terrortámadás tervezésében és végrehajtásában, köztük számos buszos merényletben az 1990-es években és a 2000-es évek elején.

A Hamász helyettes vezetője, Khalil al-Hayya az Al Jazeera TV-nek azt mondta, a csoport legfőbb katonai parancsnokát nem ölték meg, és Netanjahunak címezve azt mondta: „Deif most is hallgat téged, és kigúnyolja a hazugságaidat”. Egy másik Hamász-tisztviselő az AFP-nek szintán azt mondta, hogy Deif jól van, de az állítását nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

A Hamász által ellenőrzött gázai gészségügyi minisztérium szerint

az izraeli csapás Hán Júnisz melletti zsúfolt sátortábort érte, ahol a lakóhelyüket elhagyni készülő civilek húzták meg magukat, a támadásban legalább 91-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének, az Unrwa-nak a vezetője elítélte Izrael szombati csapását HánJúniszban. Scott Anderson, az Unrwa gázai övezeti ügyekért felelős igazgatója azt mondta, a hán júniszi Nasszer kórházban tett látogatása során, ahová a sérültek közül sokakat szállítottak, "a háborúban látott legborzalmasabb jelenetek egyikének volt tanúja”.

A szombati támadás után alig egy nappal Izrael Gázavárost bombázta, a gázai egészségügyi minisztérium szerint a támadásban 31-en maghaltak, legalább 50-en pedig megsérültek.

Helyszíni beszámolók szerint további 14 ember halt meg vasárnap reggel egy, az ENSZ által működtetett iskola közelében, amelyet a Gáza középső részén fekvő Nuseiratban a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek számára használtak menedékhelyként. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a támadásban legalább 100-an megsérültek.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő az AFP-nek vasárnap azt mondta,

az izraeli „mészárlások”, valamint Izrael tárgyalásokon tanúsított magatártasa miatt felfüggesztették az egyeztetéseket a tűzszünetről.

A Reutersnek egyiptomi biztonsági források szintén megerősítették, hogy a tárgyalások elakadtak. Más Hamász-közeli források ugynakkor arról számoltak be, bár az elmúlt napok izraeli támadásai hatással lesznek a tárgyalásokra, a Hamász nem állt fel az asztaltól.

Iszmail Hánije, a Hamász politikai szárnyának Katarban tartózkodó főtitkára vasárnap azzal vádolta meg Netanjahut, hogy „förtelmes mészárlásokkal” próbálja megakadályozni a háború befejezését célzó megállapodást.

Az izraeli támadásokat Izraelben is vegyesen fogadták, több ezren vonultak az utcára, a tiltakozók szerint Netanjahu politikai okokból szabotálja a tűzszüneti megállapodás elérését. A tiltakozók között voltak a Gázában fogvatartott izraeli túszok hozzátartozói is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk