Az olasz miniszterelnök szerint kétséges, kap-e valaha EU-s engedélyt a Szputnyik-vakcina

  • narancs.hu
  • 2021. június 25.

Külpol

A gyártónak sehogy sem sikerül teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget.

“Az orosz Szputnyik nem volt képes megszerezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét és talán már soha nem is lesz” – mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcson tartott sajtótájékoztatóján.

A Reuters cikke szerint ez tényleg lehetséges: májusban és júniusban zajlott volna az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata, amely alapján megadhatták volna az engedélyt az orosz gyártású oltóanyag európai használatára, de a gyártó a végső határidőig, június 10-ig sem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét.

Draghi szerint a gyógyszerügynökség munkáját amúgy is meg kellene reformálni, ugyanis problémásnak tartja, hogy nem összehangoltan működnek a nemzeti kormányokkal.

A Sinovac vakcináját pedig Chile példájára hivatkozva nevezte nem megfelelőnek. A dél-amerikai ország erre a kínai vakcinára alapozta az oltási programját, de a helyi egészségügyi hatóságok már a harmadik oltás beadását sürgetik, annyira hatástalanmnak tartják a kettő által nyújtott védelem.

(Reuters)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk