Az oltás kötelezővé tételén dolgozik az új német kormány

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.11.30 20:05

Külpol

Még az idén parlament elé terjeszthetik az erről szóló javaslatot. 

További korlátozásokat terveznek Németországban a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésére, és akár az általános oltási kötelezettséget is bevezethetik - közölte kedden az ügyvezető szövetségi kormány szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető kormány, a várhatóan december elején megalakuló új kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiben illetékes tartományi kormányok vezetőinek keddi  egyeztetésén egyetértettek abban, hogy a világjárvány negyedik hulláma "rendkívül súlyos, egyes térségekben drámai helyzetet teremtett az egészségügyi rendszerben", és ez  határozott fellépést követel.

Közös meggyőződés, hogy további intézkedések szükségesek  a kórházakra nehezedő nyomás mielőbbi csökkentéséhez. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megvizsgálnak egy sor javaslatot, és december 9. helyett már csütörtökön, december 2-án megtartják következő hivatalos tanácskozásukat.

A vizsgált javaslatok közé tartozik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának jelentős csökkentése, különösen az oltatlanok esetében,  a magánrendezvényekre is kiterjedően. Vizsgálják az úgynevezett 2G-szabály kiterjesztését is a kiskereskedelmi szektorra (a 2G szabály azt jelenti, hogy bizonyos közösségi terekbe csak oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek léphetnek be).

A szóvivő hozzátette: további feladat, hogy az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettségről szóló döntés mellett előkészítsék "az általános oltási kötelezettségről szóló mihamarabbi döntést" is.

A nem hivatalos egyeztetés után a kancellári tisztség várományosa, Olaf Scholz a Bild című lap online televíziós hírműsorában elmondta, hogy még az idén elkészítik és a szövetségi parlament elé terjesztik az általános oltási kötelezettségről szóló javaslatukat. Kiemelte, hogy a képviselők döntését nem befolyásolhatja a frakciófegyelem elve, a Bundestag minden tagjának önállóan, a lelkiismeretére hallgatva kell szavaznia a javaslatról.

A szociáldemokrata politikus azzal indokolta az oltási kötelezettség bevezetésének szándékát, hogy az önkéntes alapú rendszerben ahhoz nem élnek elegen az oltás beadatásának lehetőségével ahhoz, hogy kialakulhasson a teljes lakosság védettsége a Covid-19 ellen.

A kormányra készülő koalíció - az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) - tervei szerint február végén, március elején vezethetik be a kötelezettséget. Az oltás beadatásának elmulasztása elsőként még nem büntetéssel, hanem figyelmeztetéssel járna. A pontos részleteket még nem dolgozták ki - mondta Olaf Scholz.

Ausztria az első nyugati országként már korábban bejelentette, hogy februártól kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást. A erről szóló jogszabálytervezet szerint többezer eurós büntetésre számíthatnak a vakcinát ezután is elutasító osztrákok. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk