Az orbáni példa ragadós: Babiš közölte, Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat

  • narancs.hu
  • 2018. július 15.

Külpol

Ez a visegrádi négyek közös álláspontja.

Szombaton 450 menekültet vett fel az olasz olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója Linosa szigeténél. Ezt követően Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felhívást tett közzé, miszerint befogadó országokat keres a frissen mentett menekülteknek.

Ennek apropóján kérdezte Andrej Babiš cseh kormányfőt a CTK cseh hírügynökség. Babiš kitart amellett, hogy a migránsok befogadásának önkéntes alapon kell megtörténni, minden országnak szuverén módon kell erről dönteni. Európának jeleznie kell, hogy az illegális bevándorlás megengedhetetlen, és további emberek befogadása a problémát csak tovább bonyolítja.

„Országunk semmiféle migránsokat nem fog befogadni. Az Európai Tanácsban keresztülvittük az önkéntesség elvét, és emellett továbbra is kitartunk – mutatott rá Andrej Babiš. – Az emberek befogadása nem megoldás, ellenkezőleg, ez csak tovább nehezíti azt a problémát, amellyel Európa küszködik.”

Hírügynökségi jelentések szerint Málta és Franciaország már jelezte, hogy befogadnának 50-50 embert.

A cseh kormányfő elmondta, hogy Giuseppe Conte levelét Prága is megkapta, de nem ért egyet vele. „Az ilyen hozzáállás pokolba vezető út. Ez csak ösztönzést ad az embercsempészeknek, és növeli nyereségüket” – véli a cseh miniszterelnök. Úgy látja, az Európai Uniónak világos jelzést kell adnia, hogy az illegális migrációnak vége, és hogy az illegális migránsokat azonnal visszaküldi származási országukba. „A migránsoknak saját országukban kell segítséget nyújtanunk, Európa határain kívül, hogy egyáltalán el se induljanak.”

A cseh hírügynökség emlékeztetett: Csehország álláspontja migránsügyben a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös álláspontja is.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk