Az orosz haditengerészetnél létrehozták az első női naszádlegénységet

  • narancs.hu
  • 2020. július 9.

Külpol

"A nő a fedélzeten szerencsét hoz!" – így szól a jelmondatuk.

Először vesz majd részt az orosz haditengerészet napján, július 26-án Szevasztopolban megtartandó díszszemlén olyan őrnaszád, amelynek legénysége kizárólag nőkből áll.

A szovjet fegyveres erőknél a második világháború éveiben "a gyengébb nem" képviselő számos olyan feladatkört vettek át, amelyek ellátása korábban kizárólag férfimunka volt. A hagyományos egészégügyi és logisztikai posztok betöltésén túl megjelentek a női pilóták, harckocsizók, felderítők és mesterlövészek is. Az orosz flottánál azonban eddig sosem voltak még női gépészek, kormányosok és kapitányok.

Az őrnaszád háromtagú személyzetének egyebek között a túlélés gyakorlatából, gránátvetésből és diverzáns-elhárításból kellett vizsgáznia. Ha a trió beválik a gyakorlatban, a katonai tárca szerint megnyílik a lehetőség további hasonló csapatok megalakítása előtt.

Megcáfolandó a talán még a régi görögökhöz és a föníciaiakhoz visszanyúló tengerészbabonákat, a P-834-es naszád legénységének jelmondata: "A nő a fedélzeten szerencsét hoz!".

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk