Az oroszok többé nem tagok az ENSZ ICAO tanácsában

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 1.

Külpol

Nyugati vádak szerint az orosz hatóságok törvénytelenül foglaltak le több száz külföldi repülőgépet.

Nem választották újra tagként Oroszországot szombaton az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének (ICAO) kormányzótanácsában.

A szervezet montréali közgyűlésén Oroszország nem kapott elegendő szavazatot ahhoz, hogy tagja maradhasson a 36 tagból álló kormányzótanácsnak. Poppy Khoza, a közgyűlés dél-afrikai elnöke "példátlannak" nevezte az előállt helyzetet.

Kanada és több európai ország előzőleg jelezte, hogy ellenzi Oroszország újraválasztását. Omar Alghabra kanadai közlekedési miniszter a hét elején úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, "fontosnak tartják, hogy Oroszországot felelősségre vonják".

Nyugati vádak szerint az orosz hatóságok törvénytelenül foglaltak le több száz külföldi repülőgépet, ezt Moszkva tagadja.

Oroszország korábban lezárta légterét 36 ország – köztük az Európai Unió 27 tagállama – előtt, válaszul arra, hogy a nyugati országok az orosz légi közlekedési szektort is érintő szankciókat vezettek be az Ukrajna ellen februárban indított orosz támadás miatt.

A 193 tagú ICAO közgyűlése háromévente ülésezik, a szeptember 27. és október 7. között zajló montréali tanácskozás az első a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború kirobbanása óta. Oroszország képviselője a héten azt kérvényezte, hogy a szervezet ítélje el azokat az országokat, amelyek "tilalmakat vezetnek be a szuverén légtér használatára".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.