A Blinken OSA Archívum tiltakozik a Memorial ellehetetlenítése miatt

  • narancs.hu
  • 2021. december 9.

Külpol

Oroszországban az állam átírná a múltat, ennek a Szovjetunióban meghurcoltak emlékét őrző szervezet az egyik áldozata.

Tiltakozik az oroszországi Memorial Társaság ellehetetlenítése ellen a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény felidézi, november 25-én tárgyalta az orosz legfelsőbb bíróság a Memorial Társaság ügyét. A Szovjetunió politikai meghurcoltjai, köztük különösen a Gulag-áldozatok emlékét ápoló levéltár és múzeum, illetve az oroszországi emberi jogi jogsértéseket a mai napig követő és azok ellen tiltakozó jogvédő szervezet ellen koholt vádakkal indultak eljárások – írja a Blinken OSA Archívum.

Az orosz főügyészség szerint az International Memorial megsértette az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát azzal, hogy visszamenőleg nem tüntette fel kiadványain, hogy a hatályos törvény szerint külföldi forrásokban részesülő „külföldi ügynökszervezetnek” minősül. A moszkvai ügyészség szerint pedig a Human Rights Center Memorial terrorcselekményeket mentegetett azzal, hogy közzétette az Oroszországban jelenleg politikai okból fogvatartottak listáját.

Az eljárások célja az OSA archívum szerint is egyértelműen a Memorial tevékenységének ellehetetlenítése.

A Blinken OSA Archívum tette közzé magyar nyelven is a Veszélyeztetett levéltári anyagok biztonságos elhelyezésére vonatkozó irányelveket. Ennek preambuluma szerint a levéltári anyagok pótolhatatlan szerepet töltenek be abban, hogy biztosítani lehessen „az áldozatok és a társadalom egészének az igazsághoz, igazságszolgáltatáshoz, jóvátételhez és az ahhoz való jogát, hogy az adott bűntett ne fordulhasson elő többször. [...] Az ilyen levéltári/irattári anyagok gyakorta vannak kitéve a megsemmisítés vagy megmásítás veszélyének számos okból kifolyólag, többek között tudatos, avagy akaratlan tettek, hanyagság, vagy nem megfelelő körülmények között történő tárolás miatt”.

Többek közt a Wilson Centerhez, a Sakharov Centerhez és a Brémai Egyetem Kelet-Európai Kutatóintézetéhez, a Human Rights Watch-hoz, az Amnesty Internationalhöz és a Transparency Internationalhöz, illetve a német, a cseh és az amerikai külügyminiszterhez csatlakozva „a leghatározottabban tiltakozunk a Memorial Társaság ellehetetlenítése, és így a múlt bűneinek tagadására irányuló történelmi revizionizmus ellen” – olvasható az archívum közleményében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk