Amerika kéri Izraelt, várjon a gázai invázióval, hogy több idő maradjon a túsztárgyalásokra

  • narancs.hu
  • 2023. október 22.

Külpol

Két túsz elengedése után bíznak benne, hogy még többen is kiszabadulhatnak.

Az Egyesült Államok kormánya nyomást gyakorolt Izraelre, hogy késleltesse a közelgő gázai invázióját, lehetővé téve a Hamász további túszainak kiszabadítását és segélyek eljuttatását a Gázai övezetbe – írja a 444.huCNN-re hivatkozva.

Hamász által fogva tartott két amerikai pénteki szabadon bocsátása azt jelezte, hogy a két héttel ezelőtti halálos támadások után elrabolt mintegy 200 ember közül még többen szabadulhatnak ki.

Amikor Joe Biden amerikai elnököt szombaton megkérdezték, hogy arra ösztönzi-e Izraelt, hogy késleltesse az inváziót, az válaszolta: „Beszélek az izraeliekkel.”

Katar, ami az USA és Izrael közvetítőjeként jár el, azóta vezeti a Hamásszal folytatott megbeszéléseket a túszok szabadon bocsátásáról, mióta a Hamász két héttel ezelőtt elrabolta őket. A megbeszélésekről tájékoztatott diplomata szerint a tárgyalások során szó esett arról, hogy Gázába juttatják a nagyon szükséges segélyeket, és ideiglenes tűzszünetre van szükség a foglyok kiszabadítása érdekében. De Izrael nem jelezte, hogy tűzszünetet fontolgatna.

Úgy tűnik, hogy a Hamasz semmi konkrétat nem kapott Judith Tai és Natalie Raanan pénteki elengedéséért cserébe.

Az Al-Kasszam Brigádok, a Hamász katonai szárnya szombaton közölte: készek szabadon engedni további két „fogva tartott személyt”,

akiket név szerint azonosítottak. A közlemény szerint „ugyanazokat az eljárásokat” alkalmazzák, amiket Raananék szabadon bocsátásakor.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala szombat este reagált az állításra: nem kommentálják a „hamis Hamász-propagandát”, az izraeli kormány „továbbra is mindent megtesz, hogy az összes foglyot és eltűntet hazahozza”.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik tisztviselője pénteken a CNN-nek azt mondta az amerikaiak szabadon bocsátásáról szóló hírek után, hogy az a Hamász kísérlete lehetett az izraeli katonai válasz csökkentésére. „Ez a [katonai] nyomás nem fog elmúlni azért, mert elengedték őket” – mondta a tisztviselő, aki szerint „ez nem változtat a küldetésen, vagyis a Hamász lebontásán”.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az északi csapatoknál tett látogatásán arra figyelmeztetett, hogy ha a Hezbollah úgy dönt, beszáll a háborúba, akkor olyan erővel lesz megbénítva, „amit el sem tud képzelni”, ez a Hezbollahnak és Libanon államnak is „pusztító” lesz, „de készen állunk minden forgatókönyvre”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.