Soros 130 millió dollárt adományoz a koronavírus elleni védekezésre
soross_top_story_lead.jpg

Soros 130 millió dollárt adományoz a koronavírus elleni védekezésre

  • narancs.hu
  • 2020. április 17.

Külpol

Alacsony bérű munkásokat, iskolákat, legális papír nélküli lakókat segítének vele.

Soros György néhány hete egymillió euróval igyekezett segíteni Budapestet a járvány elleni harcban, a New York Times cikke szerint pedig Amerikában is jelentős összegeket adományozott hasonló célból. Csak New York lakosaira 37 millió dollárt szánt, mellyel a veszélyeztetetteknek, így a legális papír nélkül ott élő családoknak és az alacsony bérű munkásoknak igyekszik segíteni.

A 37 milliós adomány több részletben és formában érkezik a New York-i lakosokhoz. 20 millió ún. Bevándorlási Segélyporgram részeként, melynek lényege, hogy azoknak segítsen, akiket nem érint a kormány mentőprogramja. Közel 20 ezer bevándorló kapna egyszeri, 400-1000 $ közötti segélyt. 15 millió dollár érkezik a New York-i Állami Iskolákhoz, melyet a távoktatás elősegítésére valamint arra fordítanának, hogy gondoskodjanak azok gyerekeiről, akik a járvány ellen harcolnak. 2 millió dollár pedig a hajléktalanok ellátására, valamint a börtönpopuláció csökkentésére szánnának.

"Meg kell értenünk, milyen emberi ára van a krízisnek, és befektetéseink egy részét humanitárius programokra kell fordítanunk" - nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke, aki a 130 milliós adományra kezdeti beruházásként hivatkozott. Soros alapítványai eddig is bőkezűen támogatták a vírus elleni védekezést Amerikában: 12 milliós adományt kaptak tőlük olyan nagyvárosok, mint Chicago vagy Atlanta, de több millió dollárt adtak a vírus által veszélyeztetett munkások megsegítésére is.

"Kihagytuk a lehetőséget, hogy a 2008-as gazdasági válság után igazságosabb gazdaságot hozzunk létre, és szociális hálót biztosítsunk azoknak a munkásoknak, akik társadalmunk középpontjában állnak. Ma irányt kell változtatnunk és meg kell kérdezni magunktól: milyen világ emelkedik majd ki a katasztrófából, és mit tudunk tenni, hogy jobbá tegyük azt?" - írta közleményében Soros György.

"Jelenleg bizonyos rezsimek arra használják a vírust, hogy aláássák a demokráciát és segítségével nyomást gyakoroljanak " - tette hozzá Gaspard aki elmondta: továbbra is támogatni fogják az ilyen cselekedetek elleni harcot.

Itt a friss Narancs!

Messzelátó Török Gábor-interjúval. És mi minden van még a lapban? Rendben van-e, hogy hazaküldik idős, súlyos beteg hozzátartozóinkat a kórházakból? Mi maradt a betegek jogaiból a járványkrízisben? Mit tanácsol a jogász? A cikk szerzője Gaal Ilona, a Hospice Alapítvány munkatársa. A helyzet magaslatán van-e a miniszterelnök a gazdasági válság menedzselésében?

Neked ajánljuk