Beiktatták hivatalába Petr Pavelt, Csehország új köztársasági elnökét

  • narancs.hu
  • 2023. március 9.

Külpol

Kérésére mellőzték a katonai díszszemlét.

Csütörtök délután beiktatták hivatalába Petr Pavel új cseh államfőt. Az ünnepélyes beiktatásra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, több mint 800 vendég jelenlétében került sor – írja az MTI. 

Miután az új államfő Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót. Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják.

A cseh köztársasági elnök megbízatása öt évre szól. A 62 éves új cseh államfő korábban hivatásos katona volt, hadseregtábornoki rangban vonult nyugdíjba. Petr Pavel, aki az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság negyedik államfője, beiktatása után rövid beszédet mondott.

 A független és párton kívüli Pavel a januári közvetlen elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 58,32 százalékát szerezte meg, ami 3 359 151 voksot jelentett. Ellenfele, Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke 2 400 046 szavazatot, azaz a voksok 41,6 százalékát kapta.

Az eskütételi ceremónia további részeként az új államfő köszöntötte a Hradzsin udvarain és a vár előtti téren összegyűlt több ezer embert, majd virágokat helyezett el Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia alapító elnökének a Hradzsin előtt álló szobránál. Kora este ellátogat a várban lévő Szent Vitus-székesegyházba, ahol ökumenikus szertartáson vesz részt és jelképesen fejet hajt Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt.

Az MTI tudósítása arra is kitért, hogy Petr Pavel beiktatási ceremóniája szerényebb volt, mint elődjeié. Az új elnök kérésére mellőzték a katonai díszszemlét, és a beiktatás utáni nagy fogadást is. A mintegy 3000 vendég ezúttal egy pohár borra kapott meghívást a Hradzsin Spanyol-termébe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk