Pavel az új cseh elnök, legyőzte Orbán barátját

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Külpol

A nem hivatalos végeredmény szerint a nyugalmazott tábornok 58 százalékot kapott, ellenfele, Babiš 42-t.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a csehországi elnökválasztás második, döntő fordulóját, legyőzve Andrej Babišt, a korábbi kormányfőt.

A részvételi arány 70 százalékos volt, magasabb, mint az első fordulóban. Pavelé lett a szavazatok 58 százaléka, míg Babiš 42 százalékot ért el – tudósít a Euronews.

Petr Pavel Milos Zemant váltja, akinek második elnöki mandátuma március elején jár le. Csehországban nincs lehetőség arra, hogy valaki három cikluson át töltse be az államfői tisztséget

A két héttel ezelőtti első fordulóban Pavel 35,4, Babiš 35 százalékot kapott, de az eremény láttán már lehetett sejteni, hogy a folytatás Pavelnek kedvez, mert látszott, hogy az akkor alulmaradt jelöltek támogatóinak többsége inkább őt fogja segíteni a továbbiakban. 

Babiš 2021-ben veszítette el a kormányfői pozíciót. Legyőzője független, de az a politikai tömörülés segítette, amely Babiš pártját legyűrte két évvel ezelőtt. 

Az eredmény láttán a Telex arra következtet, hogy a 61 éves nyugalmazott tábornok győzelme nyomán Csehországban az atlantista, az Európai Unió mellett kitartó politika tovább erősödött. Ez pedig nem jó hír a magyar kormánynak – legalábbis a vesztes

Babišt sokan Orbán Viktor szövetségesének tekintik. A választási kampányban is terítékre került ez a kapcsolat.

Petr Pavel azt mondta, ellenfele úgy akarja vezetni az országot, ahogyan Orbán Viktor Magyarországot, úgy alakítaná az Unióval, a NATO-val fenntartott viszonyt, úgy kezeli a sajtót, és az ukrajnai háborút is úgy ítéli meg, mint magyar szövetségese. Ha ez a benyomás a választókban is kialakult, arra 

még ráerősíthetett az a tény, hogy Babiš kampánytanácsadója a magyar származású Tünde Bartha volt.

A cseh kormánynak eddig is az volt az álláspontja, hogy a visegrádi csoport együttműködésének gátja Orbán Viktor Oroszország-politikája. Ugyanezt gondolja az új elnök is. 

 
 
Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottsága volt elnöke, független elnökjelölt (j) és Andrej Babiš volt kormányfő kezet fog rádiós vitájuk kezdetén a kétnapos cseh elnökválasztás második fordulójának első napján, 2023. január 27-én Prágában.  Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
 

 A Telex szerint Babišt nem lehetett komolyan azzal vádolni, hogy annyira Moszkva-barát lett volna, ami már ellentétben áll az ország uniós és NATO-tagságával,  viszont tényleg nem állt ki olyan határozottan Ukrajna mellett, mint a mostani kormány. Mondott olyat, ami a magyar olvasó számára ismerős fordulat lehet, hogy

Csehországnak ki kell maradnia ebből a háborúból.

A második forduló kampányában egyik plakátján ez állt: „Nem vonom be Csehországot a háborúba. Diplomata vagyok. Nem katona.”

Csehországban az államfő személyéről 2013-ig a parlament döntött, azóta a polgárok választják meg közvetlenül. Az első két ilyen ciklust Zeman töltötte be. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.