Pavel az új cseh elnök, legyőzte Orbán barátját

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Külpol

A nem hivatalos végeredmény szerint a nyugalmazott tábornok 58 százalékot kapott, ellenfele, Babiš 42-t.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a csehországi elnökválasztás második, döntő fordulóját, legyőzve Andrej Babišt, a korábbi kormányfőt.

A részvételi arány 70 százalékos volt, magasabb, mint az első fordulóban. Pavelé lett a szavazatok 58 százaléka, míg Babiš 42 százalékot ért el – tudósít a Euronews.

Petr Pavel Milos Zemant váltja, akinek második elnöki mandátuma március elején jár le. Csehországban nincs lehetőség arra, hogy valaki három cikluson át töltse be az államfői tisztséget

A két héttel ezelőtti első fordulóban Pavel 35,4, Babiš 35 százalékot kapott, de az eremény láttán már lehetett sejteni, hogy a folytatás Pavelnek kedvez, mert látszott, hogy az akkor alulmaradt jelöltek támogatóinak többsége inkább őt fogja segíteni a továbbiakban. 

Babiš 2021-ben veszítette el a kormányfői pozíciót. Legyőzője független, de az a politikai tömörülés segítette, amely Babiš pártját legyűrte két évvel ezelőtt. 

Az eredmény láttán a Telex arra következtet, hogy a 61 éves nyugalmazott tábornok győzelme nyomán Csehországban az atlantista, az Európai Unió mellett kitartó politika tovább erősödött. Ez pedig nem jó hír a magyar kormánynak – legalábbis a vesztes

Babišt sokan Orbán Viktor szövetségesének tekintik. A választási kampányban is terítékre került ez a kapcsolat.

Petr Pavel azt mondta, ellenfele úgy akarja vezetni az országot, ahogyan Orbán Viktor Magyarországot, úgy alakítaná az Unióval, a NATO-val fenntartott viszonyt, úgy kezeli a sajtót, és az ukrajnai háborút is úgy ítéli meg, mint magyar szövetségese. Ha ez a benyomás a választókban is kialakult, arra 

még ráerősíthetett az a tény, hogy Babiš kampánytanácsadója a magyar származású Tünde Bartha volt.

A cseh kormánynak eddig is az volt az álláspontja, hogy a visegrádi csoport együttműködésének gátja Orbán Viktor Oroszország-politikája. Ugyanezt gondolja az új elnök is. 

 
 
Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottsága volt elnöke, független elnökjelölt (j) és Andrej Babiš volt kormányfő kezet fog rádiós vitájuk kezdetén a kétnapos cseh elnökválasztás második fordulójának első napján, 2023. január 27-én Prágában.  Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
 

 A Telex szerint Babišt nem lehetett komolyan azzal vádolni, hogy annyira Moszkva-barát lett volna, ami már ellentétben áll az ország uniós és NATO-tagságával,  viszont tényleg nem állt ki olyan határozottan Ukrajna mellett, mint a mostani kormány. Mondott olyat, ami a magyar olvasó számára ismerős fordulat lehet, hogy

Csehországnak ki kell maradnia ebből a háborúból.

A második forduló kampányában egyik plakátján ez állt: „Nem vonom be Csehországot a háborúba. Diplomata vagyok. Nem katona.”

Csehországban az államfő személyéről 2013-ig a parlament döntött, azóta a polgárok választják meg közvetlenül. Az első két ilyen ciklust Zeman töltötte be. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk