Leromboltak egy lengyel katonai emlékművet Fehéroroszországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. július 5.

Külpol

A kilencvenes években emelték, a fehéroroszországi lengyelek gondozták.

Földdel tették egyenlővé a második világháborús lengyel Honi Hadsereg tiszteletére emelt emlékművet a nyugat-fehéroroszországi Mikuliski településen – közölte kedden a glosznadniemna.pl lengyel nyelvű fehérorosz hírportál.

A lengyel külügyminisztérium párját ritkító szörnyűségnek nevezte a történteket.

„Lengyelország felháborodással értesült a lengyel Honi Hadsereg mikuliski emlékművének lebontásáról a Hrodna régióban” – olvasható a lengyel külügyi tárca közleményében. „Lengyelország elítél minden olyan cselekedetet, amely meggyalázza azoknak a katonáknak az emlékét, akik hazájukat védve áldozták életüket” – tette hozzá a minisztérium.

„Lengyelország felszólítja a minszki hatóságokat, hogy hagyjanak fel a kommunista rezsim legsötétebb napjait idéző gyakorlatokkal” – közölte a tárca. Egyben hangsúlyozta, hogy ez a párját ritkító tett nemcsak Fehéroroszország történelme, hanem a helyi lengyel közösség ellen is irányul. A minisztérium hozzáfűzte, hogy ez aláássa a lengyelországi és a fehéroroszországi emlékhelyek védelmére vonatkozó kölcsönös kötelezettségét.

Az emlékmű a lengyel Honi Hadsereg egyik alakulatának állított emléket, amelynek katonái 1944-ben estek el a térségben vívott harcokban.

A glosznadniemna.pl kedden több felvételt is közzétett a helyszínről, ahol egykor a lengyel Honi Hadsereg főparancsnoksága helyén emelt fehér kőkeresztek álltak. Hozzátette, hogy az emléktáblát is eltávolították.

Az emlékművet az 1990-es években emelték és a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) gondozásában állt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?