Bekeményít Ausztria: milliós bírság gyorshajtásért

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 9.

Külpol

Aki illegális autóversenyen vesz részt, annak legalább fél évre bevonják a jogosítványát.

Szeptember elseje óta nagyon megemelkedett a gyorshajtásért kiszabható bírság Ausztriában – figyelmezteti az autósokat a Baleset-megelőzés nevű Facebook-oldal.

Akik 30 km/h-val túllépik a sebességhatárt, azoknak a büntetése eddig minimum 70 euró volt – e hónaptól azonban a legalacsonyabb bírság 150 euró. A kiszabott büntetés mértéke a mért sebességgel arányosan nő. A korábbi felső határ 2 ezer 180 euró volt, most már 5 ezer euró.

Vagyis akik jelentősen túllépik az adott úton megengedett sebességet, vagy notórius gyorshajtóknak számítanak, akár  1 millió 750 ezer forintnak megfelelő bírságot is fizethetnek a szomszéd országban.

Más szabályok is változtak ettől a hónaptól. Aki a megengedett sebességet lakott területen több mint 40-nel, azon kívül pedig 50-nel túllépi, az arra is számíthat, hogy az eddigi két hét helyett négy hétre a vezetői engedélyét is elveszíti. 

Az osztrák jogalkotóknak elegük lett az illegális autóversenyekből: ezentúl az, akit ilyen versenyen érnek, legalább hat hónapra elbúcsúzhat a jogosítványától.

Korábban nem fordulhatott elő, de most már arra is van lehetőségük az osztrák rendőröknek, hogy ha valakit különösen veszélyes szabálysértésen érnek – tehát például extrém gyorshajtó az illető, visszaeső, vagy illegális autóversenyen vett részt –, attól az autót is elkobozhatják, függetlenül attól, hogy az övé, vagy csak kölcsönkapta. Ebből a szempontból nincs jelentősége annak sem, hogy osztrák állampolgár vagy külföldi az illető.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk