Bekeményít Ausztria: milliós bírság gyorshajtásért

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 9.

Külpol

Aki illegális autóversenyen vesz részt, annak legalább fél évre bevonják a jogosítványát.

Szeptember elseje óta nagyon megemelkedett a gyorshajtásért kiszabható bírság Ausztriában – figyelmezteti az autósokat a Baleset-megelőzés nevű Facebook-oldal.

Akik 30 km/h-val túllépik a sebességhatárt, azoknak a büntetése eddig minimum 70 euró volt – e hónaptól azonban a legalacsonyabb bírság 150 euró. A kiszabott büntetés mértéke a mért sebességgel arányosan nő. A korábbi felső határ 2 ezer 180 euró volt, most már 5 ezer euró.

Vagyis akik jelentősen túllépik az adott úton megengedett sebességet, vagy notórius gyorshajtóknak számítanak, akár  1 millió 750 ezer forintnak megfelelő bírságot is fizethetnek a szomszéd országban.

Más szabályok is változtak ettől a hónaptól. Aki a megengedett sebességet lakott területen több mint 40-nel, azon kívül pedig 50-nel túllépi, az arra is számíthat, hogy az eddigi két hét helyett négy hétre a vezetői engedélyét is elveszíti. 

Az osztrák jogalkotóknak elegük lett az illegális autóversenyekből: ezentúl az, akit ilyen versenyen érnek, legalább hat hónapra elbúcsúzhat a jogosítványától.

Korábban nem fordulhatott elő, de most már arra is van lehetőségük az osztrák rendőröknek, hogy ha valakit különösen veszélyes szabálysértésen érnek – tehát például extrém gyorshajtó az illető, visszaeső, vagy illegális autóversenyen vett részt –, attól az autót is elkobozhatják, függetlenül attól, hogy az övé, vagy csak kölcsönkapta. Ebből a szempontból nincs jelentősége annak sem, hogy osztrák állampolgár vagy külföldi az illető.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.