Bekérette a brazil külügyminiszter a magyar nagykövetet Bolsonaro miatt

  • narancs.hu
  • 2024. március 26.

Külpol

Magyarázatot vár rá, miért lelt menedékre a volt elnök a nagykövetségen, miután elvették az útlevelét. 

Bekérette a brazil külügyminiszter a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon, miért töltött két napot Jair Bolsonaro volt brazil elnök a magyar nagykövetségen, miután elvették az útlevelét – írja a Guardian

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, február 8-án a szövetségi rendőrség elköbözta Bolsonaro útlevelét, és több segítőjét is őrizetbe vette puccskísérlet miatt, úgy tűnik, magyar segítséget kapott: videófelvételek és képek bizonyítják, hogy a magyar nagykövetségen kapott menedéket négy nappal az elkobzás után. A felvételek azt is mutatják, hogy a a magyar nagykövet, Halmai Miklós és két biztonsági őr is várja, hogy aztán két napig ott is maradjon a nagykövetségen, kijátszva ezzel az esetleges bűnügyi nyomozás megfelelő eredményeit, ugyanis nagykövetségen nem tartózhathatták volna le a barzil hatóságok.

Bolsonaro február 12 és 14 között élvezte a magyar vendégszeretet Sao Paulóban, ezt pedig megerősítette a nagykövetség egyik munkatársa is. A magyar nagykövetség és Bolsonaro ügyvédje sem reagált a lap megkeresésére. 

A követségen maroknyi diplomata él, az alkalmazottak pedig szabadságon voltak. Az érkezése utáni két órában többször is látható volt, ahogy elsétálnak a biztonsági kamerák előtt: Bolsonaronak ágyneműt, vizet és egyéb tárgyakat vittek, reggel pedig kávét kapott.

A magyar diplomaták február 14-én felvették a kapcsolatot brazil munkatársaikkal, akik a tervek szerint visszatértek volna dolgozni, és azt mondták nekik, hogy a hét hátralévő részében maradjanak otthon a nagykövetség illetékese szerint. „Nem magyarázták meg, miért” – mondta egy tisztviselő.

Talán azért nem annyira meglepő a helyzet, mert Orbán Viktor ahogy Donald Trump, úgy Bolsonaro esetében is végig támogatásáról biztosította választáson bukott kollégáit, egyáltalán nem tudomást véve arról, hogy különféle erkölcsileg és törvényileg is kétes próbálkozásokkal próbálták maguknál tartani a hatalmat.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.