Bekérette a szlovák külügyminiszter Magyarország nagykövetét Szijjártó kijelentései miatt

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 28.

Külpol

Pár nap múlva választást tartanak Szlovákiában, a magyar külügyminiszter pedig nyíltan kampányolt a Szövetség mellett. 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szeptember 26-án és 27-én Szlovákiában tett kijelentései miatt szerdán bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét a szlovák külügyminisztérium – írja a Paraméter.sk.

A nagykövetet arra kérték, tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban, és konkrét politikai szubjektumok támogatása miatt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

„A külügyi tárca úgy véli, az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin” – közölte a minisztérium a magyar külügyminiszter dél-szlovákiai falvakban tartott gyűléseken tett kijelentéseivel kapcsolatban. A tárca hozzátette, Szlovákia érdekelt a jószomszédi kapcsolatok kiépítésében Magyarországgal, arra szeretne építeni, ami a két országot összeköti, és a jövőbe tekint.

„Tegnap délután kaptam egy sms-t a szlovák kollégától, hogy »viselkedjek rendesen«, most ennek szellemében szeretném megtenni a nyilatkozatomat”

– mondta Szijjártó sajtótájékoztatón kedden, melyet a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal tartott. 

A portál beszámolója szerint a sajtótájékoztatónak hirdetett esemény valójában egy kampányrendezvény volt, amelyen Szijjártó nyíltan a Szövetség mellett kampányolt. Elmondta, hogy a magyar kormány milyen sok pénzügyi támogatást nyújtott a szlovákiai magyaroknak, majd azt is hozzátette, hogy ezt folytatni fogják.

„Megállapodtunk, hogy a Szövetség elnökségének javaslatára folytatni fogjuk a támogatási programot” – mondta Szijjártó Péter, egyben fontosnak nevezte, hogy a szlovákiai magyaroknak parlamenti képviselete legyen, mert „anélkül nehéz eredményeket elérni”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk