40 millióval segítjük a háború sújtotta örményeket

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 28.

Külpol

A magyar államtitkár szerint Karabahban is „a béke az egyetlen fenntartható megoldás”.

40 millió forintot küld a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hungary Helps Programon keresztül az Örmény Vöröskeresztnek – közölte csütörtökön a Facebookon Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár.

A magyar segítségből az államtitkár bejegyzése szerint azok az emberek kapnak, akik a harminc éve dúló háborús konfliktus miatt települtek át Karabahból Örményországba.

Az Azerbajdzsán és Örményország között rendre kiújuló háború a közelmúltban a jelek szerint a végső szakaszába lépett, az azeriek egy támadással kikényszerítették, hogy az örmény csapatok kivonuljanak a vitatott területről. Az ott élő civilek életét az is ellehetetlenítette, hogy egy üzemanyagraktár is felrobbant. Több tízezer örmény menekült Örményországba, ahol igyekeznek ellátni őket.

Azbej Tristan arról írt, hogy az utóbbi napokban egyeztetett az Örmény Apostoli Egyház képviselőivel a történtekről és arról, hogyan tud segíteni Magyarország. 

 

„A magyar segítségnyújtás célja, hogy a konfliktus és az üzemanyagraktár-robbanás civil kárvallottjainak megsegítésével hozzájáruljon a térség stabilitásához. Magyarország, a magyar kormány álláspontja a karabahi konfliktus tekintetében is világos és egyértelmű: a béke az egyetlen fenntartható megoldás a térségben” – írta az államtitkár.

Emlékeztet, hogy a program korábban több örmény közösséget is segített, Örmányországon kívül a szíriai és iraki háború, a libanoni gazdasági válság által sújtott örmény keresztények kaptak magyar támogatást. „Ezek a támogatások hozzájárultak Magyarország és Örményország diplomáciai kapcsolatainak 2022-es újraindításához” – írja Azbej Tristan.

Azt, hogy annak idején az azeri baltás gyilkos kiadásával/elengedésével miként szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok Magyarország és Örményország között, többek közt ez a cikkünk világította meg:

Az azeri–örmény háborúrúl pedig ez az írásunk szól:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk