Bencsik lenne a főkonzul, de nem mehet be Kanadába

  • narancs.hu
  • 2023. június 29.

Külpol

Ottani magyarok tiltakoztak a kinevezése ellen, ezért vacillál a kanadai hatóság, hogy kiállítsa-e a magyar diplomata vízumát.

Hiába jelölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium torontói főkonzulnak Bencsik János korábbi jobbikos országgyűlési képviselőt, még nem tudta megkezdeni szolgálatát, be sem jutott Kanadába, ugyanis nem kapott vízumot, és ez nem véletlen – írja a szabadeuropa.hu, diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Bencsik kinevezéséről tavaly nyár elején döntöttek, ezt decemberben be is jelentették, februárban letette a konzuli vizsgát. A torontói magyar főkonzulátuson számítottak rá, hogy néhány hónap múlva már ott lehet az új diplomata. A főkonzulok a vízumuk megszerzése után a fogadó ország külügyminisztériumának protokollirodáján jelentkeznek, ott nyilvántartásba veszik őket. Erre még nem kerülhetett sor, miután a vízuma sincs meg.

Június 10-én a Niagara Falls-i Árpád Ház díszvacsoráján a meghívó szerint már díszvendégként szerepelt volna Bencsik János, de értelemszerűen nem tudott ott lenni.

Egy nappal korábban is volt egy részben magyar érdekeltségű rendezvény, a Torontói Holokausztmúzeum megnyitója – ott viszont a meghívottak között sem szerepelt. Az esemény szervezői a cikk szerint megüzenték a főkonzulátusnak, hogy Bencsik János ott nemkívánatos vendég. Az ügyben a portál kérdésére a múzeum azt válaszolta, ezen a ponton még nem szeretne reagálni az esetre. 

A lapnak egy magyar-kanadai állampolgár azt mondta, Torontónak nagy magyar zsidó közössége van, és ha Kanadában egy képviselőnek szólnak, hogy egy ember korábban antiszemita, rasszista megjegyzéseket tett, azzal foglalkoznak. 

Bencsik korábbi írásaival hívta fel magára a figyelmet ebben a körben. A cikk idézi az Izrael állampolgársági törvényét minősítő szövegét, a György Péterrel folytatott nyilvános levelezését, amelyben  azt írta, „Mindannyian tisztában vagyunk és közvetve vagy közvetlenül naponta megéljük ezt a küzdelmet, amikor összecsap a nemzeti a liberálissal, a népi az urbánussal és – igen, mondjuk ki – keresztény a zsidóval.”  Korábban volt egy blogposztja, amelyet törölt, ebben a Budapest Pride-ot gusztustalan tangarázásnak nevezte.

Bencsik 2009-ben lett a Jobbik tagja, 2020-ban, Jakab Péter elnökké választása után lépett ki.

Nem ő az első, aki így jár Kanadával.

Amikor 2009-ben Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, akkor a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke odaérkezett, őrizetbe vették és kihallgatták. Közölték vele, vagy eljárást indítanak ellene, mert a nemzetbiztonságra veszélyes személynek tartják, vagy távozik az országból. A radikális politikus visszautazott Budapestre. 

A Jobbikot szintén megjárt Szegedi Csanád 2013-ban előadást tartott volna a Chabad szervezet rendezvényén Montrealban, épp arról, hogyan vezetett az útja a gyűlölködéstől a gyűlölet elleni harcig. Miután leszállt a gépe, a hatóság kiutasította az országból. 24 órát töltött Kanadában, de ez idő alatt a szállodát nem hagyhatta el, majd haza kellett mennie. Szegedivel – ahogyan most Bencsikkel – szemben bejelentést tettek kanadai állampolgárok arról, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda tagja volt. Mivel ezek ott antidemokratikus szervezetnek minősültek, nem volt pardon. 

A leadkép forrása ez a Facebook-oldal 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk