Benyújtotta válaszát a Hamász az Egyesült Államok által támogatott gázai tűzszüneti tervre

  • narancs.hu
  • 2024. június 12.

Külpol

A háború teljes leállítását szeretnék.

A Hamász benyújtotta válaszát az Egyesült Államok által támogatott gázai tűzszüneti tervre, a palesztin terrorszervezet kedd esti közleményében azt írta, a gázai harcok teljes leállítására van szükség – írja a BBC beszámolója alapján a Telex.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn este szavazta meg azt az izraeli–gázai tűzszüneti tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén. A határozat kimondja, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgeti a Hamászt, hogy egyezzen bele abba.

A tűzszünet a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy az első, hathetes időszakban a Hamász több fogvatartott izraeli túszt is szabadon engedne, cserébe Izrael palesztin foglyokat engedne el. A második fázisban a Hamász által fogvatartott többi izraeli túsz is szabadulna, az izraeli hadsereg pedig elhagyná a Gázai övezetet. Ez a tűzszünet mindaddig tartana, amíg a Hamász betartja vállalt kötelezettségeit.

A Hamász kedd esti nyilatkozatában azt írta:

„A válasz a palesztin népünk érdekeit helyezi előtérbe, és hangsúlyozza a Gáza elleni folyamatos agresszió teljes leállításának szükségességét”.

Szerintük ők készek „pozitívan együttműködni egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely véget vet ennek a háborúnak”. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, megvitatják és kiértékelik a Hamász nyilatkozatát és kéréseit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk