Betiltották Oroszországban az LMBTQ-mozgalmat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 30.

Külpol

Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat.

A kereset követelése teljesítendő: az LMBT nemzetközi közéleti mozgalom szélsőséges szervezetnek ismerendő el, és tevékenysége betiltandó Oroszországban – jelentette ki a bíró a RIA Novosztyi hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy a határozat azonnal hatályba lépett.

 bíróság sajtószolgálata azt is közölte, hogy a tárgyaláson csak az igazságügyi minisztérium képviselője vett részt, az alperesnek nem volt képviselője a bíróságon. Az ülés zárt ajtók mögött zajlott, több mint négy órán át tartott, és az ügy peranyaga több mint 20 kötetet tett ki.

A keresetet az orosz igazságügyi minisztérium nyújtotta be. A tárca korábban közölte, hogy megvizsgálta a mozgalom oroszországi tevékenységét, és „a szélsőséges irányultság különböző jeleit és megnyilvánulásait” fedezte fel benne, egyebek között a társadalmi és vallási viszályra való uszítást.

Vahtang Kipsidze, a moszkvai patriarkátusnak az egyház és társadalom, valamint a média közötti kapcsolatokért felelős zsinati osztálya elnökhelyettese kijelentette: az oroszországi LMBTQ-mozgalom betiltása és szélsőséges szervezetnek minősítése nem más, mint a társadalom erkölcsi önvédelmének egy formája. Kipsidze szerint a mozgalom tevékenysége arra irányul, hogy kiszorítsa a házasság és a család keresztény fogalmát a közéleti és jogi térből, ami sérti a hívők jogait azokban az országokban, ahol cselekvési szabadságuk van.

Dmitrij Agranovszkij, a RIA Novosztyi által megszólaltatott ügyvéd úgy vélekedett, hogy a legfelsőbb bíróság döntése nem fogja érinteni az emberek mindennapi életét, legyenek bármilyen irányultságúak. Azt mondta, hogy Oroszország soha nem üldözte az LMBT képviselőit ezen az alapon, és nincs rá oka, hogy ezután üldözze.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerdán közölte, hogy szeptember óta mintegy 7200 „LMBT-propagandát” tartalmazó online címet távolított el vagy blokkolt. Akkor lépett hatályba a hatóság rendelete, amely meghatározta azokat az ismérveket, amelyek alapján egységes nyilvántartásba veszik a tiltottnak minősített LMBT-, nemváltoztatási és pedofília-propagandának nyilvánított internetes anyagokat. A tartalmakat egyebek között akkor tiltják, ha a következő kritériumok alá esnek: „a hagyományos és a nem hagyományos szexuális kapcsolatok társadalmi egyenértékűségéről alkotott torz kép kialakítása; a nem hagyományos szexuális kapcsolatok iránti érdeklődés kialakítása, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok előnyeinek igazolása a hagyományos kapcsolatokkal szemben; a hagyományos szexuális kapcsolatok elutasításának igazolása a nem hagyományos kapcsolatok javára; pozitív hozzáállás kialakítása a nemváltoztatáshoz”.

A Roszkomnadzor idén 47 közigazgatási jegyzőkönyvet állított össze audiovizuális szolgáltatók ellen LMBT-tartalmak megjelenítése címén, és több mint 29 millió 200 ezer rubelt meghaladó (csaknem 114 millió forintnyi) bírságot vetett ki rájuk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.