Josep Borrell: Henry Kissinger kitörölhetetlen nyomot hagyott a világban

  • narancs.hu
  • 2023. november 30.

Külpol

Henry Kissinger korábbi külügyminiszter, tanácsadó, akadémikus és Nobel-békedíjas tettei és jövőbe tekintő szempontjai máig hatóan alakították az amerikai külpolitikát, és kitörölhetetlen nyomot hagytak a világot érintő ügyekben – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. 

„Ma tisztelettel adózunk egy kiemelkedő személyiség és egy igazi államférfi előtt. Henry Kissinger igazi diplomata és mély gondolkodó volt” - mondta Joseph Borrell.

Noha megközelítése esetenként kritikát és vitákat váltott ki, hangját mindig figyelmesen hallgatták szerte a világon. Újító megközelítése hatással volt a diplomáciára és a közvetítői tevékenységre az elkövetkező generációk számára

- tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kissinger két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford alatt szolgált az amerikai adminisztráció tagjaként, először nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként. Legmeghatározóbb külpolitikai lépései közé tartozott az Egyesült Államok kivezetése a vietnami háborúból és az azt lezáró párizsi békemegállapodások, valamint az amerikai-kínai politikai kapcsolatok újrafelvétele. Még több kritikát váltott ki az 1973-as chilei puccsban történt amerikai részvétele, az argentin katonai junta piszkos háborújának támogatása és Pakisztán segítése a bangladesi felszabadító harcokban. Nem meglepő, hogy sokan nem néztek helyesléssel, hogy Nobel-békedíjat kapott.

A 100 éves korában elhunyt Henry Kissinger halálhírét washingtoni idő szerint szerdán késő este jelentették be.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk