Szijjártó Péter szerint „nemzeti érdek” együttműködni Oroszországgal

  • narancs.hu
  • 2023. november 30.

Külpol

Hitet tett a külügyminiszter a putyinizmus mellett, és Szergej Lavrovval parolázott Szkopjéban.

A tárcavezető az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélését követően arról számolt be, hogy továbbra is nemzeti érdek a kétoldalú együttműködés fenntartása bizonyos területeken. „Mi a külpolitikánkat a nemzeti érdek alapján hajtjuk végre, nem fogadunk el semmi nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal az elkövetkezendő időszakban ugyanúgy együttműködünk Magyarország energiaellátásának biztosítása terén, mint eddig” - hangsúlyozta.

Szijjártó szerint jól halad a paksi atomerőmű bővítése, s előző nap lezárultak a résfalazási munkálatok, ez a 2,7 kilométer rekordgyorsasággal épült fel, ekként pedig nagy lendülettel folyhat tovább a talaj előkészítése. Szergej Lavrov biztosította, hogy Oroszország és az orosz vállalatok teljes mértékben teljesíteni fogják a megkötött szerződésekben foglalt kötelezettségeiket.

Szijjártó Péter megemlítette a bolgár extraadót is, amit aligha fognak tudni tényleg bevezetni, de ezt elhallgatta. Ehelyett arról beszélt, hogy Lavrov ígérete szerint „az ellenséges bolgár lépés dacára” a Gazprom teljesíti a Magyarországra szánt földgázszállításokat a szerződés és a menetrend szerint.

A miniszter még azt sem felejtette el megemlíteni, hogy „egyeztetésük során tudatta orosz kollégájával, hogy hazánk továbbra is kiáll az ukrajnai béke mellett.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk