Biden tárgyalna az iráni atomalkuhoz való visszatérésről

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Külpol

Sutba dobja Trump nyomásgyakorlási kampányát.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat közölte csütörtökön, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal és az érintett nagyhatalmakkal, hogy megvitassák a 2015-ben kötött nukleáris alkuhoz való visszatérést.

A közlés egyértelmű elfordulást jelez Donald Trump előző amerikai elnök "maximális nyomásgyakorlási kampányától", amelynek célja az Iráni Iszlám Köztársaság elszigetelése volt. A Biden-kormányzat emellett az ENSZ-ben is tett két lépést, hogy visszaállítsa a Trump-kormányzat atomalkuból való 2018-as kivonulása előtti diplomáciai helyzetet.

Emellett Ned Price külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön nyilatkozatot adott ki arról, hogy az Egyesült Államok kész elfogadni egy meghívást az Európai Uniótól az iráni atomprogram korlátozásáról kötött 2015-ös megállapodás résztvevőinek - az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagjának és Németországnak, valamint Iránnak - a találkozójára, "hogy megvitassák a diplomáciai továbblépés lehetőségét Irán nukleáris programjával kapcsolatban".

Richard Mills ügyvivő amerikai ENSZ-nagykövet egyidejűleg értesítette a világszervezet Biztonsági Tanácsát, hogy az Egyesült Államok "ezennel visszavonja" a Trump kormányzat három levelét, amely abban a 2020. szeptember 19-i bejelentésében csúcsosodott ki, miszerint Washington az ENSZ ellenében is meghosszabbítja, illetve újra bevezeti az Irán elleni szankciókat, tekintettel arra, hogy Irán "jelentős mértékben nem teljesíti" a megállapodás szerinti kötelezettségeit. Trump lépését hevesen vitatta a világszervezet szinte összes tagállama, köztük az Egyesült Államok néhány közeli szövetségese is.

A washingtoni kormányzat illetékesei könnyítettek csütörtökön az Egyesült Államokban akkreditált iráni diplomaták belföldi utazásainak rendkívül szigorú korlátozásán is, amely gyakorlatilag az ország ENSZ-missziójának és a világszervezet New York-i központjának épületeire korlátozta tartózkodásukat.

Antony Blinken és európai partnerei előzőleg közös nyilatkozatban szólították fel Iránt, hogy tegye lehetővé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői ellenőrzéseinek folytatását, és vessen véget minden, nem polgári célú nukleáris tevékenységének. Egyúttal arra figyelmeztették Teheránt, hogy a 2015-ös alkutól eltávolodó lépései veszélybe sodorják azokat az erőfeszítéseket, hogy az Egyesült Államok is visszatérjen a megállapodáshoz, és véget vessen az iráni gazdaságot sújtó szankcióknak.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, majd visszaállította a szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.