Az ételpazarlás megelőzése érdekében sajátos szabályt hirdetett egy Svájcban működő étterem.
Az Aargau kantonban lévő Baden egyik svédasztalos rendszerben működtetett helye, a Casanova 5 frankot – kétezer forintot – fizettet azzal a vendéggel, aki nem eszi meg azt, amit kiszedett a tányérjára – írja a 24.hu a le News nyomán.
Az étterem vezetője, Sulman Ghauri azt nyilatkozta, az önkiszolgáló éttermekben rendszeresen előfordul, hogy az emberek többet pakolnak a tányérjukra, mint amennyit végül megesznek. Jellemző, hogy csak meg akarják kóstolni az ételt, mégis egy egész adagot szednek, és aztán a maradékot a kukába kotorják, ami pazarlás.
Az étteremvezető hozzátette, senkit sem kényszerítenek a bírság kifizetésére, az 5 frankról szóló közleményüket inkább figyelemfelhívásnak szánták, de működik, és a megkérdezett vendégek kilencven százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyetért vele.
A leadkép forrása a Casanova étterem Facebook-oldala