Orbán beleegyezhet Ukrajna támogatásába, ha nem egyben utalja az EU a pénzt?

  • narancs.hu
  • 2024. január 9.

Belpol

A Politico értesülése szerint négy évre osztanák el az összeget, és évente felülvizsgálnák a döntést.

Egyre kompromisszumkészebbnek tűnik Orbán Viktor az Ukrajnának szánt uniós segélycsomaggal kapcsolatban,

– írja a Politico hírlevele. Magyarország egy feltétellel megszavazhatja az 50 milliárd eurós támogatást. A lap szerint ennek az lenne a feltétele, hogy az összeget ne egyben folyósítsák, hanem évente vizsgálják felül a döntést.

Így az 50 milliárdot négy évre egyenlően elosztva, évi 12,5 milliárdos részletekben kaphatja meg Ukrajna, Magyarországnak pedig minden évben lesz lehetősége vétózással zsarolni az Uniót – értékeli a helyzetet Politico.

A következő EU-csúcsot február elsején rendezik, elképzelhető, hogy az uniós vezetők fokozott nyomást gyakorolnak Orbánra annak érdekében, hogy megszavazza a támogatást.

Azonban egyes hangok szerint a magyar javaslat több sebből is vérzik, egyrészt Ukrajna számára se jelent feltétlen garanciát, másrészt a terv kivitelezéséhez a hétéves költségvetést kéne évente újratárgyalni, adott esetben módosítani. Ám mindez még így is nagy előrelépés ahhoz képest, hogy december közepén Magyarország egyedüliként vétózta meg a támogatást, néhány órával azután, hogy az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló szavazás előtt Orbán Viktor csak úgy kisétált a teremből.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.